Puur omdat we het niet geheel meer kunnen waarnemen?
Het ligt wat ingewikkelder dan toenemende afstanden tussen fotonen maar inderdaad zal, volgens een van de scenario's rond een versneld uitdijend heelal, op de zeer lange termijn het heelal niet meer waarneembaar zijn.
Zie
dit bericht waarvan hier een stukje:
Inderdaad verdwijnt er dan door een toenemende invloed van de donkere energie in een almaar versnellend expanderend heelal op de lange duur van alles achter de event horizon. De schaalfactor wordt in een eindige tijd oneindig groot. Eerst verdwijnen de verre sterrenstelsels achter de event horizon, later delen van onze lokale cluster, en het gaat sneller en sneller. Zestig miljoen jaar voor het einde vallen grote delen van de Melkweg achter de horizon totdat de Zon (die dan overigens al lang niet meer als zodanig bestaat) drie maanden voor het einde verdwijnt, en vervolgens in de laatste minuten worden planeten en wat later de atomen aan stukken getrokken als de werkingsafstand van de elektromagnetische- zwakke en sterke kernkracht te groot wordt om binnen de event horizon te vallen. Dit gebeurt op elke denkbare positie in het heelal, dat na deze gebeurtenis energie/massa/tijd/wetteloos en dus niet meer bestaand zou zijn.
Maar, zekerheid hierover bestaat allerminst, het is zeer speculatief en er zijn andere modellen met sterk uiteenlopende consequenties. De tijdspanne tot het einde van het heelal varieert in de big rip en big freeze modellen van 22 miljard tot onbeschrijfelijk lang (> 10
100 jaar), maar er zijn ook wat minder waarschijnlijke modellen waarin het heelal oscilleert (uitdijt en weer krimpt) en een eeuwige aaneenschakeling van oerknallen en opeenvolgende expansies laten zien.
Kortom, niets is echt zeker als het gaat om het lot van het heelal.