Op dit moment ( met pensioen ) heb ik me voorgenomen verder te gaan met mijn onderzoek naar melanine producerende cellen (zogeheten Melanocyten) in groeiende veren, waarbij de kanarie als studieobject is gekozen, vanwege de toegankelijkheid.
Normale melanocyten hebben dendrieten, dat zijn uitlopers vanuit de melanocyt waardoor druppeltjes plasma worden afgesnoerd waarin zich de pigmentkorrels bevinden. Zie foto:
Deze melanine korrels worden door de keratine cel opgenomen waardoor de veren van de kanarie,( naast de grondkleur geel ) melanine kunnen bevatten van Roodbruin tot zwart.
Van de Bruine en Zwarte melanine heb ik foto's gemaakt door de lichtmicroscoop en met de SEM.
Zie foto's
Bij een mutatie, die opaal wordt genoemd, zijn de melanocyten niet langer in staat om dendrieten te vormen waardoor het afzetten van de melanine korrels niet goed verloopt, en het pigment in grote klodders in de veer gedeponeerd wordt.
Zie foto:
Een kanarie met deze mutatie ziet er uit of men door een opaalglas naar de vogel kijkt, vandaar de naam van de mutatie Opaal.
Aan de onderzijde van de veer kan men reeds met een loep concentraties pigment zien zitten en in een aantal gevallen ook volledige melanocyten