Professor Puntje schreef:
Vaak lees ik dat moeilijke natuurkundige vraagstukken na een ellenlange ingewikkelde afleiding toch een zeer eenvoudig antwoord opleveren. Voorbeeld: de afbuigingshoek van licht door een hemellichaam.
Is daar een wis- of natuurkundige reden voor?
Of is het wellicht zo dat men vraagstukken met moeilijke antwoorden maar liever niet vermeldt, zodat het enkel maar zo lijkt dat moeilijke vraagstukken vaak een eenvoudig antwoord hebben?
Dat laatste zeker niet.
Er is een natuurkundige reden. Natuurkundig gezien is men niet geïnteresseerd in het precieze antwoord maar in een antwoord dat in overeenstemming te brengen is met metingen. In dat verband zijn 2 dingen van belang:
1. Het is prettig als de beschrijving zo eenvoudig mogelijk is. Hoe minder parameters, hoe minder termen in de beschrijving, hoe kleiner de afwijkingen die in de berekeningen kunnen ontstaan. Een ander voordeel is dat een eenvoudige vergelijking direct laat zien wat het verband is.
2. Omdat de metingen maar een beperkte nauwkeurigheid hebben hoeft de beschrijving ook niet oneindig nauwkeurig te zijn.
Het is dus gangbaar, binnen de natuurkunde, om gerichte aannames te doen, vereenvoudigingen toe te passen en verwaarlozingen te doen, om tot een zo simpel mogelijke beschrijving te komen die qua nauwkeurigheid aansluit bij de metingen.
Een van de meest gebruikte "trucs" is om een vergelijking te schrijven als Taylorreeks, en vervolgens de termen van hogere orde weg te gooien. Dan blijft er in veel gevallen een eenvoudig lineair of kwadratisch verband over, lekker makkelijk.
Een andere truc is om zaken te verwaarlozen vóór een bepaalde integraal wordt uitgewerkt. Dan wordt een analytische oplossing vanzelf mogelijk.
Het is dus niet zo dat er toevallig uit een of andere moeilijke integraal toch een eenvoudig ogend antwoord komt. Er zijn bewust stappen voor ondernomen om dat voor elkaar te krijgen. Een dergelijke manier van werken - kort samengevat wellicht "bruikbaarheid laten prevaleren voor exactheid" is essentieel.
Als je naar de afleiding van de afbuigigshoek rond de zon kijkt zie je dat dergelijke stappen gezet worden. En zo zijn talloze voorbeelden te vinden.