Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Wessel0321
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 07 jan 2018, 11:14

Vortex kanon

Hallo,

Ik bouw met twee vrienden een vortex kanon (we proberen hem zo krachtig mogelijk te naken, voor ons doen) ; eerst probeerde we het dmv een fles die aan een kraantje verbonden die dan weer aan een pvc buis verbonden was: we deden het kraantjr dicht voerde de druk op in de fles (3 bar) rn gooide het kraantje szm open.

We zagen geen vortex-ring maar bij net iets lager dan 1 bar zagen we er wel een.

We dachten dat het kon komen door één of meer van deze zelf bedachte redenen:

-het kraantje gaat niet snel genoeg open waardoor het een te lange luchtstroom is.

-de rook die we in de pvc buis doen is slome slucht invergelijking met de lucht die uit de fles komt.(dus er ontstaat wel een voortex maar die kunnen we niet zien)

-De lucht uit de fles mengt met de rook en dan is dr rook vrijwel weg omdat er dan in verhouding veel meer lucht is aangezien de fles op 3 bar staat.

Ook zijn we nieuwschierig waarom iedereen op internet (youtube eigenlijk) een trechter aan het uiteinde van het vortex kanon hebben gemaakt. We zouden dat met glasvezel kunnen maken maar weten niet of dat de moeite waard is.

Mijn vragen zijn daarom;

Om welke reden zien we geen vortex bij ons vortex model die werkt op druksverschil?

Waar zorgt een trechtervorm aan het eind van een vortex kanon (met een volgens internet optimale hoek van 10 tot 15 graden) voor?

We zouden het erg op prijs stellen als iemand de tijd neemt om onze vragen probeerd te beantwoorden.

Mvg, Wessel
Gebruikersavatar
kwasie
Artikelen: 0
Berichten: 821
Lid geworden op: wo 18 sep 2013, 21:18

Re: Vortex kanon

Het ontstaan van de ring, heeft te maken met het druk verschil. Op het moment dat de schijf lucht met hoge snelheid uit de loop komt, treed daar achter een lage druk op. Het is het vocht in de lucht wat hierdoor condenseert is wat de ring zichtbaar maakt.
 
Ik denk dat toen jullie 3 bar lucht gebruikte, dit er niet in 1 knal uit kwam, maar als een langer durende stroom. Met als gevolg is dat er geen dusdanig lage druk gebied ontstaat.
 
Dus het kraantje kan wel snel open gaan, maar dan nog heb je voor een langere tijd een stroom lucht.
 
Voor die trechter denk ik dat het doel is om de lucht bijéén gebundeld te houden. Dat doet een buis als loop natuurlijk ook.
Wellicht dat een trechter de bundel lucht beter laat overgaan in de omgevingslucht.
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: Vortex kanon

Wat je zou kunnen proberen ipv het kraantje, dat veel te traag opent om een fors drukverschil te veroorzaken, is de opening van de fles met een stukje strak gespannen rubber (van een ballon) of plasticfolie afsluiten. Als je dan (ik neem aan met een fietspomp) de druk in de fles opvoert, knapt dat vlies en komt alle lucht in een keer vrij.
Gebruikersavatar
jkien
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 5.715
Lid geworden op: ma 15 dec 2008, 14:04

Re: Vortex kanon

Het normale kanon is een doos met een groot rond gat in de voorwand, en er is weinig te verbeteren. Als je een tik op de achterwand of een zijwand geeft komt er een vortexring uit. Of de achterwand vervangen door een elastisch vlies, dat kan ook. Het gaat alleen maar om een harde korte stoot, dus perslucht en een kraantje gaat helemaal niets helpen. Je wilt niet dat er veel lucht uitkomt, dat bederft de mooie vorm van de vortexring. Maak eens een schets van je opstelling, met de afmetingen erbij, misschien maakt dat je bedoeling duidelijk. Zit er voorop de pvc-buis wel een deksel met een diameter die kleiner is dan de buis?
 
De trechtervorm heeft geen functie voor de vortexring, maar hij is handig voor een vortexkanonnenfabrikant, want dan is er weinig opslagruimte nodig voor het uitgangsmateriaal: emmers kun je stapelen.

 
Gebruikersavatar
kwasie
Artikelen: 0
Berichten: 821
Lid geworden op: wo 18 sep 2013, 21:18

Re: Vortex kanon

Ook in dat geval blijft er een langere puls van lucht, want de 3 bar knalt er niet in 1x uit, maar neemt (exponentieel) af. Net als een brandblusser waar je de kop van af zou slaan.
 
In dit geval heb je een kolom of cilinder aan bewegende lucht. En die vortex is de lucht die circuleert aan de rand daarvan. Dit effect wordt gevoed door een drukverschil. (Wanneer je door de lucht zwaait, is aan de achterkant van je hand een lagere druk, die wilt worden opgevuld.)
Dit is wat zorgt voor de vortex aan de rand van de afgeschoten luchtpuls. Het condens is wat het zichtbaar maakt.
Wessel0321
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 07 jan 2018, 11:14

Re: Vortex kanon

Bedankt voor de reacties, Dat idee met een rubber vlies hebben we al geprobeerd maar had helaas geen verbeterend effect.

Daarom zijn we nu overgegaan op een ander model namenlijk: een veet groteren buis met aan de achterkant een zak die je kan aantrekken via spinnen die aan de binnenkant zijn vastgemaakt. Aan de voorka t van het kanon kunnen we nu plaatjes inschuiven met verschillende diameters om te bekijken welke diameter het beste effect heeft.

Groet Wessel

Terug naar “Natuurkunde”