Dat is een goede vraag, en als ik je zeg dat de planeten niet om de Zon draaien denk je misschien dat het niet helemaal goed zit in mijn hoofd.
De planeten draaien niet echt om de Zon, maar de Zon en de planeten draaien om hun gemeenschappelijk massacentrum, hier kleine animaties gezien van de bovenzijde en de zijkant:
- Exoplaneten (9) 902 keer bekeken
- Exoplaneten (9a) 902 keer bekeken
Zoals je ziet draaien beide hemellichamen. Hoe zwaarder een van de twee is, hoe minder je dat ziet. De Zon is zoveel zwaarder dan de planeten, dat zij in het centrum lijkt te staan, maar in feite draait de Zon ook om dat centrum dat net buiten haar oppervlak ligt. De Zon 'wiebelt' dus.
Als je twee sterren hebt die exact even zwaar zijn, dan krijg je dit als ze om elkaar heen draaien:
[sharedmedia=core:attachments:13981]
Zie je dat er helemaal niets in het centrum aanwezig hoeft te zijn? Zo zit het in een melkwegstelsel ook. Alle sterren daarin draaien om hun gemeenschappelijk massacentrum. Dat er zich daar in vrijwel alle sterrenstelsels een groot centraal zwart gat bevindt is een feit, maar dat black hole is voor een stabiele omloopbaan van de sterren dus niet noodzakelijk.
Dat gemeenschappelijk massacentrum kan je thuis ook vinden met een proefje: Prik aan een stok een meloen en aan de andere kant een appel. Zoek nu uit waar het punt op de stok ligt waar beiden in evenwicht zijn zodat de stok horizontaal op jouw vinger balanceert (dat is vlak bij de meloen). Je zou aan dat centrum een touwtje kunnen binden en dan draaien meloen en appel precies zo als de Zon en een zware planeet. Prik je aan weerzijden een appel, dan komt dat touwtje mooi in het midden van de stok.
Hetzelfde gaat dus op voor de Melkweg. Zolang er zich in alle t.o.v. het centrum tegenover elkaar gelegen delen ongeveer evenveel sterren bevinden (wat het geval is), mag het gemeenschappelijk massacentrum helemaal leeg zijn en draaien alle sterren rond dat punt waar zich niet per se iets hoeft te bevinden.
Zo wat duidelijker?