De grammatica van de Engelse taal maakt steeds sneller veranderingen door. Onderzoekers constateren echter dat dit voornamelijk toeval is en dat verzet daartegen zinloos is. Men heeft lang gedacht dat evolutie van en veranderingen in taal een soort 'natuurlijke selectie' is, en dat bepaalde woorden of grammaticale regels van generatie op generatie kunnen wijzigen. Maar een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat een ander evolutionair mechanisme daaraan ten grondslag ligt: puur toeval.
De onderzoekers en schrijvers van het stuk "Detecting evolutionary forces in language change" melden dat hun werk een belangrijke toevoeging is aan onze kennis van hoe taal verandert gedurende de loop der eeuwen. In het tijdschrift Nature beschrijven Joshua Plotkin van de University of Pennsylviania en mede-onderzoekers hoe zij verschillende soorten grammaticale wijzigingen gedurende de tijden hebben gevolgd.
“Of het nou om toeval of selectie gaat, een van de zaken die waar is waar het de Engelse taal betreft - en zeker ook andere talen - is dat taal verandert,” zegt Plotkin. “De grammatici kunnen de strijd misschien een decennium lang winnen, maar over een eeuw zullen ze zeker verloren hebben.”
Ze hebben 36 werkwoorden ontdekt die tenminste twee verschillende vormen van verleden tijd en voltooid deelwoord kennen, zoals 'quit/quitted' en 'leaped/leapt'. Voor de meerderheid concludeerde het team dat welke vorm van verleden tijd een groei in gebruik doormaakte of juist minder gebruikt werd niet door selectie kon worden verklaard - daarom is het waarschijnlijk een gevolg van toeval welk woord mensen horen en kopiëren. Wat niet verklaard kon worden was "over het algemeen wordt gesteld dat als een taal evolueert, en dan met name werkwoorden, juist een gebruik van de zwakke vorm zou moeten prevaleren, omdat de zwakke vorm van werkwoorden eenvoudiger te onthouden is,” zei Plotkin. Vier van de zes onderzochte werkwoorden toonden echter een groei naar de sterke vorm van de verleden tijd.
Of ditzelfde zich voordoet in de Nederlandse taal is onbekend. Een studie zou daarvoor nodig zijn. Wel is mij opgevallen dat vooral jongeren bij een zwak werkwoord ('ruilen') veelvuldig in plaats van 'geruild' juist de sterke (niet bestaande) vorm 'gerolen' gebruiken.
Lees ook verder: hier