[attachment=27282:relative speed'.jpg]
approaching speed v'=c.(0,99-0,98)/(1-0,99.0,98)=0,33557c gezien door raket 2
Moderators: Michel Uphoff, jkien
Professor Puntje schreef: Het stilstaan van een referentiestelsel heeft binnen de SRT overigens geen betekenis, en van een referentiestelsel wordt dan ook niet verlangd dat het stil staat om een inertiaalstelsel te kunnen zijn.
Olof Bosma schreef: Waarom hecht je er dan wel betekenis aan?
Professor Puntje schreef: Van belang zijn enkel de snelheden die de raket gedurende de reis aanneemt en hoe lang die worden aangehouden.
Professor Puntje schreef: De versnellingen en hun duur en plaats zijn irrelevant.
Professor Puntje schreef: Of de raket achterstevoren terug vliegt dan wel een scherpe of minder scherpe bocht maakt (wat voor de ondervonden versnellingen een wereld van verschil maakt!) doet er ook niet toe.
Professor Puntje schreef: En de versnellingen bij vertrek en aankomt zijn ook niet relevant. Die versnellingen zijn enkel nodig als "noodzakelijk kwaad" om de raket te lanceren, om te laten keren en bij aankomst te laten afremmen. Maar zij zijn niet de oorzaak van het tijdsverschil en komen in de berekening ook niet voor, tenzij je ze er kunstmatig in brengt door de snelheden van de raket en hoe lang zij duren uit de versnellingen en hun positie te gaan berekenen.
Van belang zijn enkel de snelheden die de raket gedurende de reis aanneemt en hoe lang die worden aangehouden.
...
Die versnellingen zijn enkel nodig als "noodzakelijk kwaad"
Professor Puntje schreef: Inderdaad zijn versnellingen nodig omdat je anders de raket niet gelanceerd krijgt, niet kan laten omkeren en ook niet kan laten afremmen om weer op de aarde tot stilstand te komen. Versnellingen zijn dus noodzakelijk, vandaar een "noodzakelijk kwaad".
Maar zij zijn niet de oorzaak van het tijdsverschil.
Professor Puntje schreef: Je kunt de raket bijvoorbeeld met een scherpe of met een ruime bocht laten keren (wat voor de ondervonden versnelling een groot verschil maakt), maar zonder dat dat effect heeft op het tijdverschil tussen ruimtevaarder en thuisblijver. Daar zie je al uit dat het tijdsverschil niet door de versnellingen wordt veroorzaakt. Je zou de raket ook in één grote boog kunnen laten vliegen (dus zonder eigenlijk omkeermoment), en dan gaat Olof Bosma's verhaal niet eens meer op.