Moderator: physicalattraction
de versnelling is 1/2g (zie bericht #26)
Dan klopt het antwoord met mijn eerdere uitkomst (alle wrijving nul) F=931,95 / 2 = 465,98N
Juist het 3 plaatje geeft mij reden om aan het model te twijfelen.Michel Uphoff schreef: Toch nog even terugkomend op het oorspronkelijke vraagstuk.
Ik heb wat testjes gedaan met Interactive Physics, mijn simulatiepakket, en uit niets blijkt dat het pakket daarbij fouten maakt. Hier 3 simulaties, waarbij ik die rolweerstand even weggelaten heb. Dat stukje is geen enkel probleem. Tevens heb ik de wrijving tussen m2 en het karretje op nul gesteld, zodat die wrijving de boel niet verstoort.
Image1.jpg
Hier de door mij berekende uitkomst. Het gewicht M2 daalt niet, er is geen wrijvingskracht tussen het karretje en M1, de wrijvingscoëfficiënt is 0.4. De benodigde versnelling van het karretje is gelijk aan g en de draadspanning is zoals eerder berekend.
Image4.jpg
Idem, maar nu is de wrijvingscoëfficiënt 0,1. Zoals verwacht maakt dit niets uit.
Image2.jpg
Hier de door anderen berekende benodigde kracht van 559,17 N bij een coëfficiënt van 0,4. m2 blijkt nu echter wel degelijk te dalen. De draadspanning S is beduidend lager, en nu treedt m.i. logisch er wel een wrijvingskracht op tussen karretje en m1. m2 daalt bij iedere waarde voor F die onder 931,95 N ligt, en stijgt bij iedere waarde daarboven.
Ik heb nu even geen tijd om het verder uit te zoeken, maar m.i. is 559,17 N toch niet de correcte oplossing voor de laagst mogelijke kracht waarbij de massa m1 stil op het karretje blijft liggen.
De gesimuleerde gemobiliseerde wrijving is lager dan de theorethisch haalbare wrijving. Dat kan in dit geval (mijns insziens) alleen als de blokken niet t.o.v. van elkaar schuiven.
Welke u_dynamisch heb je ingevoerd?
Is het mogelijk dat in de 1e tijdstap van de simulatie iets misgaat, en er dan gelijk op u_dyn wordt overgestapt?
Is het misschien mogelijk om ook grafiekjes van de krachten en versnellingen in de tijd te laten zien?
Of bijvoorbeeld de kracht vanaf 931N lineair in de tijd af te laten nemen tot 0, zodat in de grafiek zichtbaar wordt op welk moment er verschillen optreden?
@PP: Ik betwijfel of dat simulatieprogramma al die mogelijkheden bekijkt.
PP: Wat doet het simulatieprogramma bij μ = 1?
CoenCo: De simulatie neemt iets mee, dat de handberekening verwaarlozen/vergeten.