Erg vreemd allemaal.
Ja, vreemd is het.
Maar... Waarom zou de natuur zich moeten houden aan de beperkingen van een stel omhoog gevallen apenhersenen? Het komt over als onlogisch, onbegrijpelijk, maar de metingen bevestigen de juistheid keer op keer. De bruikbaarheid van de kwantummechanica staat als een huis overeind.
Overigens is het bij superpositie niet zo dat bijvoorbeeld een verstrengeld elektron razendsnel van spin moet veranderen zoals jij stelt. Superpositie houdt in dat het elektron, zolang niet gemeten, beide toestanden heeft. Zo is ook een qubit (kwantumbit) 0 en 1 tegelijk. In de kwantummechanica kan een deeltje op hetzelfde moment eigenschappen verenigen die elkaar in de ons vertrouwde macrowereld uitsluiten. Erg onlogisch, maar in de kwantumwereld niet.
John Archibald Wheeler: If you are not completely confused by quantum mechanics, you do not understand it.
Off topic, maar om wat inzicht te krijgen in een reële toepassing van kwantummechanica het volgende: Praktisch is er nog een behoorlijke weg te gaan tot we daadwerkelijk gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld iets als een kwantumcomputer.
Is en blijft een groep qubits lang genoeg verstrengeld, bijvoorbeeld 5 stuks dan kan een kwantumcomputer die hieruit opgebouwd is 2
5 bewerkingen simultaan doen, en zou je een computer kunnen bouwen die 'slechts' 300 qubits met elkaar verstrengeld heeft, dan kan je er simultaan 2
300 bewerkingen mee uitvoeren, dat zijn meer simultane bewerkingen dan er atomen zijn in het waarneembare heelal.
Zo'n computer zal m.i. nog een tijd science fiction blijven, vooral vanwege de bij zoveel qubits vrijwel onbeheersbare decoherentie. Kortgeleden kwam Qutech in het nieuws omdat ze een mijlpaal bereikt hadden; het sneller verstrengelen van twee deeltjes dan het verlies van verstrengeling. (Al eerder hebben ze daar bewezen dat ze verstrengeling tot op meer dan een kilometer afstand hadden gerealiseerd). Tot voor kort duurde het ongeveer een uur voordat men daar twee verstrengelde deeltjes kon creëren, terwijl die verstrengeling in een fractie van een seconde weer verdween. Nu is men daar in staat om tot 40 keer per seconde zo'n verstrengeling tot stand te brengen (on demand noemen ze dat) en dat opent de mogelijkheid om routineus een ander verstrengeld paar aan de eerste verstrengeling deel te laten nemen (een soort van super- superpositie) en dat is zoals ik hierboven aangaf nodig voor de succesvolle werking van een kwantumcomputer. Maar de decoherentie blijft een enorme pain in the ass. Feit is dat er meer controle qubits nodig zijn (ik dacht een factor 8) dan qubits die feitelijk rekenen om het systeem voldoende fouttolerant te krijgen, want altijd gaat er wel ergens een verstrengeling verloren. De handvol qubits die men nu simultaan kan verstrengelen is echt nog te weinig.
Zoals je in een vorig bericht kon lezen is er voor het zeer kort in stand houden van één qubit nu nog een machine nodig (een complex meertraps koelsysteem) dat een half miljoen kost, en een paar meter groot is. Hier een foto die ik maakte van het onderste deel van zo'n toestel toen het openstond bij Qutech:
- qubit 1745 keer bekeken
Een 'houder' voor 1 qubit
Qutech en Intel zijn bezig de mogelijkheden te onderzoeken om qubits op een chip te realiseren in de vorm van zo volkomen mogelijk geïsoleerde (nogal logisch..) elektronen in een cel. Helaas ben ik de details ervan inmiddels vergeten. Enkele optimisten bij Qutech stellen dat het binnen 3 jaar zo ver is dat de eerste werkende, waarschijnlijk nog zeer bescheiden, kwantumcomputer het levenslicht ziet, anderen houden het op 10 jaar of wellicht wat langer.
Bij
Qutech kan je er meer over lezen.