Je gooit de verschillende oorzaken van roodverschuiving op een hoop.
Cosmologische roodverschuiving is volgens mij gravitionele roodverschuiving
Het 'klassieke' Dopplereffect zoals we dat kennen van de ziekenauto die langs ons rijdt wordt veroorzaakt door onderlinge nadering/verwijdering van bron en waarnemer, zoals in deze animatie waarin de bron van links naar rechts rijdt. De waarnemer links hoort een lagere toon, en die rechts een hogere toon.
[sharedmedia=core:attachments:17081]
De kosmologische roodverschuiving ontstaat door de expansie van het heelal. Door deze expansie krijgen sterrenstelsels een onderlinge snelheid. Maar i.t.t. de klassieke roodverschuiving (a.g.v. het Dopplereffect waarbij sprake is van beweging
dóór de ruimte, ligt er hier een ander fenomeen aan ten grondslag. De positie
ín de ruimte van de sterrenstelsel verandert (nagenoeg) niet. Het is de expansie van de ruimte zelf die ervoor zorgt dat de stelsels een onderlinge snelheid krijgen, waardoor de roodverschuiving ontstaat.
Gravitationele roodverschuiving is een ander fenomeen; Als licht bijvoorbeeld uit een gravitatieput omhoog moet klimmen, verliest het energie. De lichtsnelheid blijft echter constant, en het gevolg is dat de energiepakketjes (fotonen) energie verliezen en dus een lagere frequentie krijgen en dus een langere golflengte. Dan nemen wij dus roodverschuiving waar. Zie ook
HIER. De massa van een ziekenwagen is heel veel te klein om enige waarneembare gravitationele roodverschuiving te kunnen veroorzaken, zelfs bij een enorme massa als die van een ster is het effect nog heel lastig meetbaar.
Dat de kosmologische roodverschuiving niet wordt veroorzaakt door een gravitatieveld is eenvoudig te constateren, want dan zou de roodverschuiving in de buurt van zware objecten groter zijn dan elders, en dat is niet het geval. De kosmologische roodverschuiving is overal om ons heen op dezelfde afstand gelijk. Hoe verder weg het waar te nemen object, hoe groter de roodverschuiving.