Ik kwam op het internet een DIY project tegen van een mede roestbestrijder met een recept en beschrijving van het "Hot dip manganese phosphatizing". Het bad zou bestaan uit Fosforzuur verdund tot 1% met gedemineraliseerd water, 5g/L Mangaancarbonaat en 2ml/L Salpeterzuur. Dit alles wordt verwarmd tot 90 graden waarna je je onderdelen er in kunt dompelen.
Na wat onderzoek kwam ik een aantal papers tegen die dit proces beschrijven. Hieruit heb ik het volgende af kunnen leiden:
- Het tertiaire fosfaatzout van mangaan (Mn3(PO4)2) is schijnbaar het belangrijkst (waarom juist dit zout?). Een temperatuur van 90 graden en een pH van 2,57 bevorderen de neerslag hiervan op het substraat. Dit zout wordt gevormd door de volgende twee reacties:
- H3PO4 H2PO4- +H+
- 3Mn2+ +2H2PO4-Mn3(PO4)2 +4H+
- Salpeterzuur is niet noodzakelijk in de reactie maar werkt als een katalysator door waterstofbelletjes op het oppervlak te voorkomen (hoe?)
- Bij een pH lager dan 2 komen er ijzerionen vrij (Fe Fe2+ + 2e-) en slaat er ijzer(III)fosfaat neer (Fe2++ PO43- FePO4 +e-). Onder deze omstandigheden ontstaan er geen mangaanfosfaten. De coating wordt dan bruin/rood in plaats van zwart. Ook reageren de vrijgekomen electronen met de waterstofionen tot waterstof waardoor de pH waarde van de oplossing toeneemt (2H+ + 2e- H2).
- Ook kwam ik termen tegen als Free Acid (FA) en Total Acid (TA) die respectievelijk het vrij aantal waterstofdeeltjes en het totale aantal waterstofdeeltjes vertegenwoordigen. Deze waardes worden bepaald door een monster van het bad te titreren met 0.1N NaOH. Een verhouding van 1:6 (FA:TA) zou optimaal zijn voor de vorming van mangaanzouten.
- In verschillende bronnen kom ik de volgende samenstelling van het bad tegen:
- 6.9 g/L Mangaancarbonaat
- 6 ml/L Fosforzuur 85% (5,1cc bij 100%)
- 1.5 ml/L Salpeterzuur 70% (1,05cc bij 100%)