Aankomend weekend is het weer zover: zomertijd. Voor avondmensen niet de prettigste tijd van het jaar qua nachtrust. ‘Eerder’ op moeten, maar weinig eerder naar bed gaan omdat het ‘langer’ licht is. Wel of niet afschaffen en dan zomertijd of wintertijd afschaffen zijn momenteel lopende discussies op Europees en nationaal niveau.
Ondertussen hebben wetenschappers, naast de 24 reeds bekende genen, 351 genetische factoren geïdentificeerd die bepalen of je een ochtend- of avondmens bent.
Om tot deze conclusie te komen zijn de genen van 697.828 personen onderzocht. Een enorm aantal dat tot stand is gekomen door samenwerking tussen verschillende universiteiten, DNA-databanken en onderzoeksinstituten, waaronder het The Netherlands eScience Center. De studie is recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Hoe komt het dat sommige mensen 's avonds actiever zijn, of juist 's ochtends het meest productief zijn? Volgens wetenschapper Michael Weedon - de hoofdauteur van het artikel - komt dat onder meer door de manier waarop je biologische klok is ingesteld. En dat is weer afhankelijk van al die verschillende genetische factoren. De genen die je biologische klok beïnvloeden zouden volgens de studie ook invloed hebben op je hersenen, en op het retina-weefsel in je ogen.
“De cycli van onze biologische klok duren iets langer dan de 24 uur die in een dag zit, waardoor je hersenen zichzelf steeds moeten resetten om gelijk te lopen met de cyclus van de aarde”, legt Weedon uit in de studie. De effectiviteit van deze ‘resetfunctie’ zou volgens de nieuwe resultaten onder meer afhankelijk zijn van je oogweefsel, dat gebruik maakt van licht om tot de juiste biologische tijd te komen. De effectiviteit van dit weefsel wordt bepaald door genetische factoren. ”Het retina-weefsel van ochtendmensen kan beter licht detecteren en hiermee effectiever en eerder de biologische klok resetten.”
Overigens heeft het merendeel van de mensen geen hele specifieke voorkeur voor de avond, of voor de ochtend.
Bron: Nature Communications via AD.nl