Bekijk het volgende plaatje dat een weergave is van de situatie vanuit het referentie van de rails:
- trein1-refRails 1246 keer bekeken
Er zijn 5 tijdstippen aangegeven (bruin, oranje, groen, blauw, paars). Bedenk dat onder de bruine 'oorsprong' ook de 'oorsprongen' van de andere tijdstippen ligt. Deze beweegt immers niet in het stelsel van de rails.
In het plaatje is ook het geroteerde stelsel aangegeven zodat de baan can de bal over de y-as loopt. De grijze lijnen geven de rails aan in dat geroteerde stelsel.
Bekijk nu de situatie vanuit de referentie van de trein:
- trein1-refTrein 1246 keer bekeken
Wederom zijn de 5 tijdstippen aangegeven. Merk op dat je nu de oorsprongen van het stelsel van de rails kunt zien (ze zitten niet allemaal op dezelfde plek). Dit is een gevolg van dat de trein beweegt. Ook hier is weer een geroteerd stelsel aangegeven.
We leggen nu de geroteerde stelsels over elkaar:
- trein1-combi 1246 keer bekeken
Hierin is de rails uit het stelsel van de rails paars gemaakt. Je kunt hierin zien dat de punten van de bal uit beide stelsels overlappen. De oorsprongen uit beide stelsel doen dit echter niet. Het lijkt mij niet echt complex om in te zien enkel punten op de lijn van de bal zullen matchen. Hierdoor zal een trein uit het ene stelsel dus ook niet op de rails van het andere stelsel gaan passen. Iets wat overigens ook al duidelijk zou moeten zijn uit het gegeven dat de rails niet op elkaar liggen...
Dit alles heeft overigens niets te maken met einstein's relativiteitstheorie.