Boormeester schreef: Dat is vreemd want als een elektron door een proton wordt ingevangen zou dan plotseling de beweging van het elektron ophouden? Verdwijnt het elektron dan opeens in het vacuum om dan maar af en toe lukraak ergens op te duiken in de zogenaamde sferische wolk rond het proton? Zou dan niet precies hetzelfde moeten gebeuren in een cyclotron als het elektron een elektrisch veld binnenvliegt?
Het elektron verdwijnt niet in het vacuüm. De golffunctie die eerst sterk gelocaliseerd in de ruimte was, is daarna niet meer sterk gelocaliseerd in de ruimte, maar uitgesmeerd in een bolvorm. Vreemd? Inderdaad!. Welkom in de kwantummechanica.
Iedereen weet dat de kwantummechanica niet volmaakt is. De Kwantumelektrodynamica (QED) beschrijft de observaties al meer, maar dit maakt het ook weer een stuk complexer. Helaas is er nog geen simpelere theorie die kwantummechanica vervangt en alle observaties beschrijft, ook niet Boormeester's theorie. Een simpel voorbeeld:
Boormeester schreef: Zoals al eerder gezegd: een elektron dat wordt ingevangen door een proton en het waterstof atoom vormt, zendt maar een foton uit en wel op het moment van invangen wanneer het gecombineerde E-veld van elektron-proton een foton uitzendt om van de overtollige kinetische energie af the komen.
Een snelle zoekactie op Google levert dit artikel op. Hierin staat letterlijk: The (e, 2γ) radiative recombination is described as a two–step process where, in the first step, a free electron is captured into an excited ion state of the projectile ion under the simultaneous emission of the ”recombination” photon γRR.