Benm schreef:Dat 'niet snel' is inderdaad een beetje het punt. Kinetiek is vaak lastiger dan thermodynamica die zegt dat het kan: Wellicht kan het verlopen in pakweg 1M HCl, maar duurt het gewoon zo lang dat dat water en zoutzuur lang en breed verdampt zijn bij kamertemperatuur voordat er een detecteerbare hoeveelheid oxaalzuur is omgezet tot uiteindelijk CO2.
Ik zou zeggen, probeer het eens uit.
Benm schreef:Dat het werkt in puur zwavelzuur met permagnaat is weinig verbazend: Dat creëert feitelijk magnaanheptoxide, een extreem reactieve oxidator. Met zwavelzuur en waterstofperoxide gaat het ook wel werken, maar dat is ook zoiets dat reageert met vrijwel alles waar je nog een electron af kunt krijgen.
Wie heeft het over puur zwavelzuur met permanganaat? Zwaar overdreven en de vorming van mangaanheptoxide is van nul en generlij belang. Een aangezuurde oxaalzuur-oplossing kun je titreren met een permanganaat-oplossing. Het is handig om dat aanzuren met zwavelzuur te doen, maar niet eens nodig. Een voldoende zure omgeving rond 1 M volstaat, en een permanganaat-concentratie van 0.1 of 0.2 M is ook meer dan genoeg. De reactie met oxaalzuur verloopt dan vrijwel instantaan.
Permanganaat is inderdaad een krachtige oxidator. In zuur mileu is het bijna net zo sterk als O
2 in zuur milieu. De reden dat het zo snel gaat dat je er een titratie mee kunt uitvoeren, en oxidatie door opgelost zuurstof niet, is simpelweg dat in het laatste geval overdracht van zuurstof vanuit de lucht naar de oplossing limiterend werkt.
Oplossingen van oxaalzuur worden met een houdbaarheidsdatum verkocht en zijn
dus beperkt houdbaar. En die datum geldt onder de voorwaarden dat ze gekoeld en afgesloten worden bewaard, en uiteraard dat er geen zuur aan wordt toegevoegd. In een aangezuurde oxaalzuuroplossing die open aan de lucht staat breekt het oxaalzuur merkbaar af. Overigens betekent dat afbreken niet dat de oplossing daardoor onbruikbaar wordt, maar de concentratie verandert wel degelijk.