flappelap schreef: ↑di 16 jul 2019, 10:56
Als je een potlood op z'n punt zet op tafel en je laat deze los, dan valt het potlood om. Waarom? Het potlood bevindt zich in een potentiaalveld en kan een lagere energietoestand aannemen. Als er geen behoudswetten zijn die dit verbieden, dan "kiest de natuur" voor deze lagere energietoestand.
Hetzelfde geldt voor jouw elektron.
Als je een potlood op zijn punt zet, zodanig dat het massacentrum van het potlood zich -exact- boven het contactpunt met hegene waarop je het zet bevindt, zal het niet omvallen. Praktisch gezien is het wat onhandig om uit te voeren gezien je ook nog last hebt van trillingen en dergelijke die het uit balans kunnen brengen, maar in theorie is er geen enkel bezwaar tegen een potlood dat op zijn punt rust en potentiele energie -kan- vrijmaken door om te vallen, maar dat domweg niet kan omdat de activatie-energie ervoor ontbreekt.
Bij een macroscopisch systeem zie je het zelden in de praktijk met een dergelijk gevoelig voorbeeld, maar als je pakweg 10 bakstenen op elkaar stapelt blijven die meestal best op hun plaats, ook al zit er een hoop potentiele energie in het vallen van zo'n torentje. Wellicht gaat het een keer om bij een aardbeving.
Quantummechanisch gezien heb je ook dergelijke situaties met bijvoorbeeld electronen die wel naar een lagere energietoestand zouden kunnen, maar de weg daartoe niet kunnen vinden zonder externe activatie. Een eenvoudig voorbeeld van zoiets is een helium-neon laser: de electrisch aangeslagen electronen willen wel terugvallen, maar die transitie is 'verboden', tenzij een foton langskomt met precies de juiste energie om het voor elkaar te krijgen.