Benm schreef: ↑zo 29 sep 2019, 15:46
...
Maar wat je wel eens op de specificaties van een electrisch apparaat ziet (bijvoorbeeld een koelkast) is een geschat energieverbruik van zoveel kWh/jaar. Strict genomen klopt dat natuurlijk ook niet en moet het een gemiddeld vermogen in Watt zijn.
Hier ben ik het niet mee eens. Het *geschatte* verbruik van een apparaat per jaar, is precies dat. Een geschat verbruik per jaar.. Het zegt absoluut niks over vermogen. Het vermogen zegt (bij gelijke efficientie, en dat is zeker niet altijd het geval) iets over hoe snel die koelkast de temperatuur weer op peil heeft na een open deur of warme spullen die erin gezet worden.
Het geschatte verbruik per jaar zegt vooral iets over de efficientie en isolatie van zo'n koelkast. Hoe vaak per dag moet dat ding, voor hoe lang aanstaan om gemiddeld de juiste temperatuur te houden?
Bij boilers wordt vaak het "stilstandsverlies" in Watt gegeven. Ook dat zegt (na een voor consumenten veel te ingewikkeld sommetje) iets over het verbruik per jaar, maar niks over het vermogen dat die boiler heeft om binnen een uur na je douche weer warm water te hebben.
Twee boilers van daalderop a 120Liter uit dezelfde serie, met verwarmingselementen van respectievelijk 1100W en 2750W hebben hetzelfde stilstandsverlies in W, en zullen (onder gelijke omstandigheden) hetzelfde verbruik per jaar hebben.
Zou je willen volhouden dat ze dan allebei hetzelfde "gemiddelde vermogen" hebben?
Voor de consument is het wel handig, die kan vrij eenvoudig zien wat een kWh ter plekke ongeveer kost en inschatten wat een koelkast gebruikt in euro's. Gezien de verschillende prijzen per land zie ik daar nog wel de logica van in, ook al is het nog zo fout
Niet fout, wel handig.