Xilvo schreef: ↑zo 27 okt 2019, 19:54
Zouden ionen niet te traag zijn om frequenties in het WiFi gebied te weerkaatsen?
Mogelijk. Naarmate de frequentie hoger wordt weerkaatsen radiogolven steeds minder, maar als ze onder een kleine hoek invallen compenseert dat het probleem - een beetje zoals je recht door een ruit kunt kijken, maar als je er onder een hele ondiepe hoek naar kijkt glas meer een spiegel lijkt te vormen. Niet door hetzelfde mechanisme, maar voor het concept wel hetzelfde idee.
Bovendien zou je in zo'n ionisatiekamer een veel hogere dichtheid van ionen kunnen produceren dan in de atmosfeer gebeurt, wat het effect ook zou moeten versterken.
Normaliter maakt men alleen praktisch gebruik van reflecties in de ionosfeer op vrij lage frequenties, zeg tot een paar MHz omdat het effect daar -betrouwbaar- is, en je bijvoorbeeld vanuit nederland radioberichten naar suriname kan sturen op een geschikt tijdstip.
Je hebt echter ook wel sporadische reflecties uit de E laag die op tamelijk willekeurige momenten veel hogere frequenties reflecteren, praktisch zeker tot in de 100+ MHz. Dit gebeurde wel eens met analoge TV toen dat nog in VHF en UHF werd uitgezonden, maar dat is inmiddels uitgefaseerd. Met omroep-FM rond 100 MHz is het nog wel mogelijk.
Of het met 2.4 GHz kan durf ik niet te zeggen: ik denk niet dat het ooit geobserveerd is, domweg omdat men op die frequenties uitgaat van louter line-of-sight verbindingen, en er niet voldoende vermogen achter zet om lange afstanden mogelijk te maken, ook al hing er letterlijk een spiegel in de ruimte.
GSM signalen rond 800-1900 MHz hebben mogelijk wel voldoende vemogen om zo'n skip te halen, maar door timing/framing effecten zijn deze signalen compleet onbruikbaar op meer dan ca 50 km afstand, ook al was de signaalsterkte ruim voldoende.