YsrelvKallen schreef: ↑do 16 jan 2020, 21:11
Op menig forum wordt er gesproken over de oorsprong van het woord neger. Steevast verklaard een groep dat deze term afgeleid is van de term necro. Ik heb deze uitleg altijd betwist ...
De oorsprong van het woord neger is, denk ik, in dit topic voldoende uitgelegd.
Ook interessant is te weten hoe men in andere talen een Afrikaan noemde. In het Frans werd de inheemse bevolking door de Belgen zeer racistisch aangeduid als “macaques” (apen). In Portugees Afrika werd ook de term "macacos" gebezigd. In 1960 zei Patrice Lumumba dan ook in zijn onafhankelijksrede tegen de Belgische overheersers: "Nous ne sommes plus vos macaques! (Wij zijn niet langer uw apen)". In het Nederlands werd lange tijd pejoratief gesproken over "kaffers", afkomstig van het Arabischeكَافِر (kāfir, "ongelovige") hetgeen nu nog steeds als een algemeen scheldwoord kan worden gebruikt in onze taal en dan vooral het werkwoord 'iemand uitkafferen'. In het Arabisch wordt (nog steeds!!) gesproken over een عبيد (abeed dat letterlijk "slaaf" betekent).
De 'gewone' woorden voor mensen met een zwarte huidskleur slaan eigenlijk alleen op die huidskleur. In het Nederlands een 'zwarte', in het Frans 'un noir', in het Spaans 'negro' (daar heb je het weer, de kleur zwart wordt is dus gewoon 'negro' in die taal), in het Duits 'ein Schwarzer'.
Interessant is dat in het Maleis, de lingua franca in Nederlands Oost-Indië en het Maleisische schiereiland, wordt gesproken over 'belanda hitam' (zwarte blanke - belanda is 'wit' als het gaat om huidskleur, Nederland was en is nog steeds 'negeri belanda' en 'hitam' betekent 'zwart') als men het had over de enige Afrikanen daar, een regiment Ghanezen, bestaande uit Ashanti soldaten die tussen 1831 en 1872 waren gerecruteerd in Ghana. Deze werden door de lokale bevolking als blank gezien aangezien ze uit het buitenland kwamen, stonden ook hoger in rang dan de inheemse bevolking. De Ashanti koning Kwaku Dua in Kumasi had ze als slaven aangeboden, maar ze werden gewoon gerecruteerd. (Lees ook eens het boek van Arthur Japin "De zwarte met het witte hart" over de twee Ashanti prinsjes, Kwasi Boachi and Kwame Poku Boachi, die door Kwaku Dua naar Nederland zijn gestuurd.) Omdat de Britten bezwaren hadden tegen een zwart regiment in een Europees koloniaal leger, is dit regiment opgeheven.