Ik durf nu te stellen dat diegenen die het niet met me eens zijn, de SRT gewoon niet goed beheersen, of mijn bewering nog steeds niet snappen. Ik beweer namelijk dat het systeem als totaal een massa heeft, omdat het systeem als totaal geen impuls heeft, maar omdat wel geldt: de wetten van behoud van impuls en energie. Natuurlijk, als je kijkt naar een van de twee lichtstralen, dan heeft die gewoon impuls en energie, zoals je dat verwachten zou. Dan geldt:
E = c * p (een lichtstraal heeft op zichzelf een rustmassa m = 0, ofwel geen rustmassa dus)
Kijk je echter naar het systeem van twee lichtstralen, dan geldt dat deze lichtstralen (laat ik het dan een keer in termen van energie proberen) hun bijdrage leveren aan de rustenergie, als je kijkt vanaf het ruststelsel. Dat betekent dat de rustmassa toeneemt, omdat (en dit is gewoon onafwendbaar) de impuls van het systeem 0 is. De massa van het systeem als totaal neemt dus toe. Of anders gezegd: het bestaan van de twee lichtstralen voegt relativistische massa toe aan het stelsel.
In formulevorm verkrijgt men:
E
0 = m * c
2 (rustenergie)
Deze formule heeft betrekking op het ruststelsel, dus het stelsel dat met het object meereist. In de situatie dat je naar een enkele lichtflits kijkt is er geen ruststelsel, omdat de fotonen met de lichtsnelheid gaan. Echter, in de situatie van twee lichtflitsen kan men een stelsel vinden die als het ware 'gemiddeld met de stelsels meereist' (volgende uit het feit dat de impuls additief is), waardoor er plotseling wel rustenergie, en dus (relativistische) massa is.
Ik verwijs jullie naar pagina's 10-12 van deze universitaire syllabus (hier staat het bijna letterlijk):
http://www.physics.leidenuniv.nl/edu/cours...srt/syll-05.pdf
En naar deze website:
http://en.wikipedia.org/wiki/Relativistic_mass
En naar dit adres:
http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Rela...light_mass.html
Speciaal voor jullie ongelovigen.
'Moeder, is het al nacht?' vraag ik. Maar er is niemand. Ik ben alleen.