Volantaire
Artikelen: 0
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 13 jan 2020, 21:18

[Int. recht] Goede doelen projecten opzetten.

Hallo ondernemers in het recht,

Ik ben bezig met een project om spullen te verkopen via een website. Daar wil ik goede doelen bijbetrekken, in het thema van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nu weet ik dat er ondernemers zijn die dit meenemen in hun business. Ik vroeg me af of ook kleinere small businesses dit deden, je ziet het namelijk weinig. Vaak is het een donatiebox of een poster dat ze een doel steunen. Er worden artikelen verkocht die doelen steunen. Maar hebben de small business/ondernemers op dit forum wel eens nagedacht, om zelf een project in het buitenland te starten? Een bedrijf lanceren dat zowel winstgevend als aan de markt bijdraagt zodat de dorpen in het buitenland worden geholpen?

Hoe dan ook het is winstgevend zowel in geld als welzijn. Winstgevend en vooruitstrevend. Dat is voor de omgeving een verbetering, als de ondernemer zelf vanwege het effect van een goede reputatie dat geeft een gevoel van tevredenheid. Denk maar aan bedrijven als Tony's Chocolonely, Kettle, H&M en Nestlé of Wakawaka.

Zoals in het mkb wordt gehanteerd:
"Duurzaam Ondernemen is bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Het gaat om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe de wet verplicht; vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie"

Was benieuwd op wat voor manier jullie hebben geprobeerd dit te implementeren in jullie bedrijf en dan hoop ik niet de standaard oplossingen te horen zoals scheiden van plastic, of het gebruik van papierenkopjes... maar wat groters zoals een project gaande in het buitenland. Om scholen te bouwen. Dan wel een verplichte maandelijkse bijeenkomst om de koppen bijeen te steken om een probleem in de buurt aan te pakken en als orgaan samen het voortouw te nemen in de maatschappij. Wanneer men dan toch al zo uitgebreid werkt en feest. Ik stel me voor dat het een leuk event kan zijn. De impact daar is onvoorstelbaar en dat zouden jullie gewoon kunnen, beginnend bij een small business. Zo is er een project dat een donatie van 1000 euro aan een dorp, waar de betrokken het geld vervolgens zuinig hebben gespendeerd aan allerlei (nood)voorzieningen, dat tot op de dag van vandaag uitgegroeid is tot een werkende economie. Van marketen en gereedschap voor boerderijen, fietsenmakers, nieuwe bouwmaterialen. De mensen daar gebruikten het niet voor genotsmiddelen, want die waren er simpelweg niet. Ze spenderen het onmiddelijk aan de juiste producten. Zij weten wat er nodig is. Een omploegtool, een spinwiel. Heel effectief. Wat ik probeer te vertellen is een wat meer initiatief nemend karakter in een project, kan enorme positieve gevolgen brengen. Een golf van progressiviteit te weeg brengen. Ook niet onbelangrijk is dat een goede handeling op de een of andere manier terug komt bij degene die het heeft gestart dus dat is weer goed voor business!

Hoor graag wat jullie gedachten hierover zijn.

Een aantal voorbeelden:
Myagro, gestart door Bill en Melinda Gates, maakten een distributiesysteem dat zaden en tools beschikbaar/betaalbaar maakten door pascredit aan mensen uit te geven. Er ontstonden zo kleine kraampjes waardoor mensen werk kregen, en geld heen werd gestuurd voor de verkoop van deze tools, daar werden pasjes uitgegeven waar een krediet op stond. Zo konden deze mensen veilig het geld uitgeven enkel aan de plattelandsmiddelen en dat voorkwam ook dat geld gestolen werd. Ze hielpen het kraampje en hunzelf planten te zaaien.
Focusoneducation.nl, verzamelt donaties die ze daarna uitgeven enkel aan scholen, daar benutten ze het geld door het aan medicijnen uit te geven, schrijfmateriaal, boeken, schoolborden, gebouwen, waar het daar om draait is dat het in de handen komt van hen die echt weten wat ze ermee moeten doen. Ze geven het uit aan effectieve zaken(het begint altijd, bij government, scholen, productie en kerken) En dat het niet zomaar in de vergetelheid plonst.
Een bedrijf/project dat in het binnenland verbonden is met de bevolking in het buitenland.

Groeten,

Vincent

Terug naar “Rechtswetenschappen”