Vooralsnog is de kans dat het een heel normale helderheidsfluctuatie betreft nog ruimschoots het grootst.
Betelgeuze is enorm; de straal wordt op 660 miljoen kilometer geschat en de buitendelen van de ster zouden bijna tot aan de baan van Jupiter reiken als hij op de plaats van de Zon stond. Maar zijn massa is 'slechts' 11,6 maal die van de Zon. Dat heeft tot gevolg dat de gasdruk aan het oppervlak bij een zwaartekracht van minder dan 3 mm/s
2 (ongeveer 0,03% van de zwaartekracht hier op Aarde) miniem is.
De buitenvorm van de zeer ijle wolk heet gas wordt regelmatig verstoord door gigantische convectiecellen die naar boven komen 'drijven' zoals enige tijd geleden door ESO werd vastgesteld:
The AMBER observations revealed that the gas in Betelgeuse's atmosphere is moving vigorously up and down, and that these bubbles are as large as the supergiant star itself.
Afwisselend koelere en hetere kosmische bellen blazend terwijl de ster krimpt en zwelt (in 2009 was ze 15% kleiner dan in 1993), en ze koude en warme vlekken aan haar oppervlak vertoont en soms enorme wolken stof en gas de ruimte in blaast. Door dit alles varieert haar helderheid. Het is duidelijk een ster die aan haar doodsstuipen is begonnen, maar (helaas! wat zou ik dat graag meemaken..) de kans dat ze morgen supernova gaat, is wel heel erg klein. Wij meten pas 25 jaar stelselmatig de helderheid van de superreus, dus dat deze nu op een dieptepunt is, zegt eigenlijk vrijwel niets.
Er zijn overigens tekenen dat de helderheidsafname weer lijkt gestopt, meldt de American Association of Variable Star Observers (AAVSO) die deze grafiek van de gemiddelde helderheid per twee dagen publiceerde:
- Bron: AAVSO
Hier een mooie ESO opname van de omgeving van Beteulgeuse. De ster zelf en de directe omgeving zijn afgedekt door een coronagraaf, vandaar de zwarte schijf in het midden. Later is het beeld van de ster terug gezet in het centrum van de opname om inzicht in de verhoudingen te krijgen. Een gigantische wolk stof en gas wordt door Betelgeuse de Melkweg in geblazen, geschat wordt dat de ster ieder jaar enige tientallen aardmassa's aan materie uitblaast.
- Bron: ESO