Hoi,
Dit is geen huiswerkopdracht o.i.d., maar een daadwerkelijk probleempje.
Ik maak mijn eigen sojamelk, en wil hier graag calciumcarbonaat aan toevoegen (als toegevoegde calcium voor de voedingswaarde). Nu lost calciumcarbonaat natuurlijk niet zo goed op en krijg je meestal gewoon een neerslag onderin. Om dit te verhelpen had ik bedacht om citroensap toe te voegen, zodat het calciumcarbonaat met citroenzuur can reageren tot Ca2+, C6H5O73-, CO2 en H2O. Alleen als ik dit toevoeg aan mijn sojamelk dan heb ik een vervelender probleem, namelijk dat de hele sojamelk uiteen valt in water en een neerslag. Voor mijn citroensap experiment gaf alleen de calciumcarbonaat een neerslag, maar met citroenzuur lijkt de hele substantie te zich in twee fases te verdelen. Heb ik per ongeluk de emulsie gesplits? Wat kan ik dan als emulgator gebruiken?
Weet iemand misschien
-wat er gebeurt?
-hoe ik wel meer calciumcarbonaat in sojamelk kan oplossen, zonder problemen?
Mijn dank is groot.