Dan meet hij nog steeds geen snelheid
Verder met alle waardering voor jouw uitstekende bijdrages.
Moderator: physicalattraction
Dat zie je door de expliciete berekeningen te doen, door vanuit onze inertiaalwaarnemer Bob naar de versnellende waarnemer Freek toe te transformeren. Deze transformatie wordt gemotiveerd door de hyperbolische wereldlijn van een versnellende waarnemer, zoals gemeten door onze inertiaalwaarnemer Bob (en is dus niet een Lorentz-transformatie!). Dit vind je b.v. hier,HansH schreef: ↑zo 19 jul 2020, 22:02 We hebben het nu steeds over een grensgeval waarbij het licht de versnellende waarnemer niet kan bereiken. Maar als die wat minder versnelt dan bereikt het licht de waarnemer nog wel, maar ook dan moet er al iets te merken zijn van die lagere lichtsnelheid onderweg. (want bij aankomst is die weer c blijkbaar) Hoe kun je dan meten dat die lichtsnelheid onderweg lager is? Er zal immers ook wel lengtecontractie zijn, en omdat snelheid gelijk is aan afstand/tijd en zowel tijd als afstand vervormd zijn, hoe zoe je dan dat het licht langzamer reist dan c?
Dat hoeft ook niet. Men kon ook de lichtsnelheid meten voordat men aan fotonen kon meten: het is een golfsnelheid.Bladerunner schreef: ↑wo 08 jul 2020, 13:42Het klinkt aannemelijk dat de snelheid van zwaartekracht het zelfde moet zijn als de lichtsnelheid. We hebben echter het graviton nog niet ontdekt en kunnen er dus ook geen metingen aan doen.
"Toen er bij experimenten geen verschil in de lichtsnelheid als gemeten door verschillende inertiaalwaarnemers werd gevonden ...": ook hiervoor geldt "ten opzichte van de ether!".. Einstein kwam toen, zoals je verderop schrijft, met het voorstel om dit dan ook maar zonder ether zo te laten zijn.Professor Puntje schreef: ↑di 07 jul 2020, 00:28 Dat is te kort door de bocht. Volgens Maxwell bewoog elektromagnetisch straling zich in vacuüm met de snelheid c ten opzichte van de ether. Verder heeft Einstein de Maxwell vergelijkingen expres niet als basis voor de SRT gekozen omdat hij dat een te zwak fundament vond. Toen er bij experimenten geen verschil in de lichtsnelheid als gemeten door verschillende inertiaalwaarnemers werd gevonden zijn daar verschillende oplossingen voor aangedragen. Lorentz en anderen meenden dat klokken en meetlatten als gevolg van hun beweging ten opzichte van de ether zodanig deformeren dat de door inertiaalwaarnemers gemeten lichtsnelheid altijd op c uitkomt. Einstein stelde eenvoudigweg dat de gemeten lichtsnelheid voor alle inertiaalwaarnemers c is. Einsteins theorie verklaart dan ook niet waarom dat zo is, maar zijn theorie rekent wat gemakkelijker dan de theorie van Lorentz en consorten. Daarom heeft Einstein tegenwoordig de meeste aanhangers.