Soort time-lapse van de opbouw van de machine. Even op de afbeelding klikken.
Moderator: physicalattraction
Wat ziet hij er mooi uit! Maar zo te zien bestaat de 10 GΩ weerstand uit een spiraal van 10 windingen, waarbij de smalle spleet tussen de windingen 0.5 mm breed is. Bij een totale spanning van 200 kV zou er 20 kV over de smalle spleet staan, dus 40 kV/mm. Dat wordt spannend. Kun je niet beter eerst in het donker goed kijken of je ergens corona ziet voordat je de buitenkant ingiet in hars?Michel Uphoff schreef: ↑vr 25 sep 2020, 18:59 De weerstand is slechts 5 cm lang, en dan is vonkoverslag tussen de aansluitdraden een veel te groot risico bij 100.000+ kV.
De theoretisch maximale doorslagweerstand ligt in de orde van 1012 V/M, dus een miljoen volt per 0,001 mm, maar dat geldt alleen in een keihard vacuüm. Als ik aanneem dat het vacuüm in het buisje zeer goed is, dan meen ik van een doorslagspanning van 40 kV/mm uit te mogen gaan.
Dus in het, naar ik aanneem, goede vacuüm van dat glazen buisje zit het probleem dan niet? Als ik deze weerstand met de juiste hars zou ingieten in een kunststof buisje van zeg eens 20 cm lang, geen draden met isolatie gebruik (want daaronder zit lucht) maar bijvoorbeeld massief koperdraad aansluit en meegiet in de buis, zou het dan bestand zijn tegen een zeer hoog voltage (> 100 kv)?
Het lijkt me dat je de ingangsweerstand van die voltmeter beter m.b.v. een parallelweerstandje kunt verlagen van 8,4-8,9 MΩ naar 1,0 MΩ, want dan is hij precies een 10-macht kleiner dan de 10 GΩ. Dan is er geen rekenmachine nodig om de voltmeterspanning te vertalen naar de totale spanning, je hoeft alleen maar de komma 4 plaatsen te verschuiven.Van de door de multimeterfabrikant opgegeven 40 MΩ inwendige weerstand in het meetbereik van 200 mV tot 2 V klopte niets. Ik heb het met een andere multimeter bepaald op 8,86 M. Zo kom ik dan in dit schemaatje (aangelegde spanning 747 volt, en de in serie geschakelde voltmeter gaf 0,785 V aan) aan een weerstand van 8,4 GΩ, en dat is nog (net) binnen de tolerantie.
Dat is een goede tip. Ga ik even proberen.Kun je niet beter eerst in het donker goed kijken of je ergens corona ziet voordat je de buitenkant ingiet in hars?
Ja, maar alleen als het tot een werkend instrumentje kan komen met deze weerstand, maar helaas..beter m.b.v. een parallelweerstandje kunt verlagen
Kun je iets doen waardoor de ene elektrode altijd positief wordt, en blijken de volgende regels dan te kloppen?Michel Uphoff schreef: ↑za 26 sep 2020, 21:13 Na het afronden van enkele wat scherpe hoekjes en de montage van een kleinere kogel op de grote (zodat de capaciteit van de grotere kogel wel benut wordt), en het iets verlagen van de buitenste condensatorplaat, krijg ik nu vonkboogjes van ongeveer 8 cm
jkien schreef: ↑wo 22 jul 2020, 20:58Michel Uphoff schreef: ↑wo 22 jul 2020, 16:12 Maar waarom zie ik bij de meeste elektriseermachines twee bollen aan het einde van de elektroden?
Daar is toch geen goede reden voor?1
- Als je de langste vonk wilt, zonder te weten welke elektrode positief is, gebruik je de kleine bollen van beide elektrodes.
- Als je de langste vonk wilt, en je weet welke elektrode positief is, gebruik je de kleine bol van de positieve elektrode, en de grote bol van de negatieve. Dan moet je de ene elektrode schuiner plaatsen dan de andere.
- Als je de luidste knal wilt gebruik je de grote bollen van beide elektrodes (kun je de kleine bollen er vanaf schroeven?)
Dat klopt, maar wel inclusief de grote bollen. Alleen kleine bollen geeft minder vonken en eerder een sissende corona-ontlading.Als je de langste vonk wilt, zonder te weten welke elektrode positief is, gebruik je de kleine bollen van beide elektrodes.
Die moet ik nog uitzoeken. Ik zie wel dat de vonk tussen twee gelijke bollen asymmetrisch is, en denk dat ik zo ook de plus en de min zou kunnen zien:Als je de langste vonk wilt, en je weet welke elektrode positief is, gebruik je de kleine bol van de positieve elektrode, en de grote bol van de negatieve. Dan moet je de ene elektrode schuiner plaatsen dan de andere.
Ja, de grote bollen knallen harder dan de kleine. Maar de kleine op de grote (meer capaciteit) geven het beste resultaat.Als je de luidste knal wilt gebruik je de grote bollen van beide elektrodes (kun je de kleine bollen er vanaf schroeven?
"Look closely at the spark and you'll notice that one end of it is brighter, this is your positive electrode", zegt steampunkworkshop, helaas zonder verklaring.Michel Uphoff schreef: ↑zo 27 sep 2020, 00:30 ik denk dat de asymmetrie die hierboven zichtbaar is daardoor veroorzaakt wordt. Maar hoe het precies zit, dat moet ik nog uitzoeken, ideeën zijn welkom.
De Leidse flessen (100 pF) staan toch parallel met de vonkboog? Is de capaciteit van de bollen dan niet verwaarloosbaar?Ja, de grote bollen knallen harder dan de kleine. Maar de kleine op de grote (meer capaciteit) geven het beste resultaat.
Dat vroeg ik mij ook af, maar het zou kunnen zijn dat de lading op de grote bollen sneller en makkelijker beschikbaar is voor de vonkvorming dan de ladingen die eerst nog weer terug uit de Leidse flessen moeten komen.