Bij conservatieve krachten zoals bijvoorbeeld de zwaartekracht of veerkracht heeft de kracht constant dezelfde richting en zin. Dat betekent dat als men een omhoog springt en terug neerkomt of als men een veer uitrekt en terug loslaat dat de arbeid geleverd door zwaartekracht of veerkracht nul is. In andere woorden geldt: Δx = 0.
F1 = F2 maar d1 = -d2
=> Wnet = F1 * d1 + F2 * d2 = F1 * d1 - F1 * d1 = 0
Bij niet-conservatieve krachten zoals bijvoorbeeld weerstand of duw- en trekkrachten heeft de kracht constant dezelfde richting en zin t.o.v. de beweging. Als een krat naar rechts wordt geduwd over de vloer is de beweging naar rechts net zoals de duwkracht, maar de weerstandskracht is naar links toe gericht. Als je dan een willekeurig pad kiest zodat Δx = 0, zal de arbeid niet op nul uitkomen omdat de krachtvector draait net zoals de bewegingsvector. Stel dat de kist een aantal meter naar rechts wordt geduwd en vervolgens even ver naar links wordt geduwd zodat Δx = 0.
F1 = -F2 en d1 = -d2
=> Wnet = F1 * d1 + F2 * d2 = F1 * d1 + F1 * d1 = 2 * F1 * d1
Is dit een algemene regel, dat de conservatieve krachten hun richting en zin behouden tijdens de beweging? En het omgekeerde voor niet-conservatieve krachten?