In Microsound van Curtis Roads lezen we dit:
Klopt dat? Kun je inderdaad ook de volgorde van deelsignalen uit de Fourier getransformeerde van een totaalsignaal terugvinden?
Ja.Professor Puntje schreef: ↑wo 03 feb 2021, 12:12 Maakt het voor de Fourier transformatie uit waar (op welk tijdstip) in een muziekstuk een bepaalde noot gespeeld wordt?
Ja, die fase samen met de frequenties en hun amplitude bepalen hoe een bepaalde toon klinkt.Professor Puntje schreef: ↑wo 03 feb 2021, 12:16 En uit die fase kun je dat exacte tijdstip weer terugvinden? Ook als een noot bijvoorbeeld twee keer in het muziekstuk voorkomt?
Het klopt wat je schrijft, maar bij die bepaling die ik hier citeer haal je twee dingen door elkaar.OOOVincentOOO schreef: ↑wo 03 feb 2021, 13:45 Hetzelfde voor de frequentie van de toon, hoge frequenties worden nauwkeurig bepaald dan lage frequenties. Het hoge zoemen van een mug kun je volgen in een kamer. Een luidspreker set heeft maar een lage bas speaker nodig (speakerset PC bijvoorbeeld) omdat de positie van de bas niet bepaald kan worden.
Maar heeft dit met de vraag van doen? Of ben ik als gewoonlijk aan het wegdwalen van de vraag?
Beschrijving in het tijdsdomein (functiewaarde als functie van de tijd) en beschrijving in het frequentiedomein (amplitude en fase per frequentie, of complexe amplitude) zijn beide volledige beschrijvingen van een signaal.Professor Puntje schreef: ↑wo 03 feb 2021, 16:37 Keren die tonen na Fouriertransformatie en terug-transformatie ook weer met hun juiste begin- en eindtijden terug? Kun je dat ook laten zien?