Waarom zou hij het financiële plaatje rond moeten krijgen ? Dat is typisch zo'n Zalm standpunt. Het maakt helemaal niet uit of de staat financieel rondkomt, kijk maar even naar Amerika.Wouter_Masselink schreef:Hij wou -zoals ik het heb begrepen- bij de ondervraagden (via een pol) dat 40% van de mensen 'wel iets ziet in zijn agendapunten'.
Ik ben trouwens benieuwd hoe hij het finacieële plaatje rond wil krijgen. *Gratis openbaar vervoer*
Als er een regering zou komen die kwistig met geld omgaat, en daardoor geld moet blijven bijdrukken om dat te kunnen bekostigen terwijl gelijktijdig de prijzen dalen omdat die nog steeds veel te hoog zijn
Helaas leven we in NL, en niet in Utopia. Als we een begrotingstekort zouden hebben zoals de US dan zouden we weer op zoek mogen naar een eigen munteenheid. Die zou weinig waard zijn, want met een alsmaar oplopend tekort is het gewoon niet waardevast (kijk maar naar de Dollar).Lutetia schreef:Waarom zou hij het financiële plaatje rond moeten krijgen ? Dat is typisch zo'n Zalm standpunt. Het maakt helemaal niet uit of de staat financieel rondkomt, kijk maar even naar Amerika.
In een ander topic heb ik al eens gediscussieerd over de wenselijkheid van deflatie in Nederland, en ik ben er nog steeds van overtuigd dat deflatie hard nodig is.
Als er een regering zou komen die kwistig met geld omgaat, en daardoor geld moet blijven bijdrukken om dat te kunnen bekostigen terwijl gelijktijdig de prijzen dalen omdat die nog steeds veel te hoog zijn, dan is het netto effect nul en kunnen we na een paar jaar weer de normale draad oppakken
Dus ja: OV gratis (kan overigens eenvoudig bekostigd worden uit de vermindering van de gelden voor wegenaanleg enonderhoud), meer blauw op straat (maar dan wel goed opgeleid), verlaging van belastingen en afschaffen 50% van de regelgeving
Volgens mij denk je veel te simpel. Het gat van 25% dat ontstaat zal groter zijn, denk aan de rente die de overheid betaald over haar schulden, daar zijn we nu al miljarden per jaar aan kwijt, en nu is het tekort nog kleiner dan 3%. Als je dat hele gat wil gaan dichten met extra geld drukken, dan krijg je een inflatie van 25% + die rente. Mensen die spaartegoeden hebben zien dan ineens hun kapitaal enorm slinken, want de banken zullen altijd later reageren als ze hun rente verhogen (de hyptotheekrente is niet voor niets altijd hoger dan de spaarrente). De winkels zullen meteen hun prijzen verhogen als ze de inflatie zo explosief zien stijgen. Kortom, je krijgt praktijken zoals enige tijd geleden in Rusland (denk aan oude roebels, toen de mensen zo vroeg mogelijk hun eten gingen kopen omdat het 's middags alweer duurder was) en andere landen waar ze het probleem op die manier hebben aangepakt.Lutetia schreef:Niet noodzakelijk. Hoewel dit misschien in een apart topic thuishoort een kleine onderbouwing daarvan:
- Stel, de overheid verlaagt de belasting en premie druk met zo'n 25%.
(...)
De overheid mist het eerste jaar nu 25% aan inkomsten zodat er een begrotingstekort ontstaat. Ná het eerste jaar (waarin dus feitelijk devaluatie heeft plaatsgevonden) gaat de overheid geld bijdrukken om het gat te dichten. Hiermee wordt voorkomen dat de deflatie al te veel negatieve gevolgen krijgt want door het bijdrukken wordt een inflatie gecreërd.
Hoe wil je dit voor elkaar krijgen als je de belastingen en premies verlaagt? Tenzij dit alles gigantisch toeneemt (wat je binnen een jaar never nooit voor elkaar krijgt in een realistische wereld) zal je netto nog steeds tekort komen. Of wil je ze na een jaar meteen weer verhogen? Dan zou het effect ook maar zeer tijdelijk zijn, met alle marktreacties van dien waardoor je verhaal ook niet op gaat.Als de economie beter wordt door de door mij voorgestelde deflatie (koopkracht verbetering) zal de overheid direct meer ontvangsten krijgen door de BTW heffingen. Daarmee is al bijna 20% gedekt van het gat van 25%.
Omdat er meer gekocht wordt, zal de productie toenemen: gevolg meer banen (minder werkelozen) dus minder uitkeringen en een toename van de belastinggelden (iemand die werkt betaalt meer belasting dan een werkeloze). Ook de winst van bedrijven zal stijgen: wederom meer belasting inning.
Als er meer banen zijn, komen er meer mensen die meer te besteden hebben. Ook zij zullen dus zorgen voor een verhoging van de BTW inkomsten.
Kunnen we terug naar Peter RdV's andere slimme plannetjes....?
Welk forum is dit danDe discussie past zo zoetjes aan beter in het economie-forum
Jan van de Velde schreef:
Welk forum is dit danDe discussie past zo zoetjes aan beter in het economie-forum