De foton heeft dus altijd dezelfde snelheid maar hoe kan men weten hoeveel vertraging de foton heeft opgelopen als wij hier het licht ontvangen van even na de oerknal?
Dat is een goede vraag.
Inderdaad komt licht gedurende de lange reis door het universum de sporadische atomen van het intergalactisch medium tegen, en wordt dan geabsorbeerd en weer uitgezonden. Dat levert een kleine tijdsvertraging op. Maar niet ieder foton wordt evenveel vertraagd door dit fenomeen. Hoe korter de golflengte (hoe groter de energie) hoe minder de vertraging. Dit fenomeen heet dispersie. En aan het verschil in aankomsttijd van verschillende golflengten licht van hetzelfde fenomeen, kan zo de dichtheid van de intergalactische ruimte worden gemeten.
Dat is korteling gebeurd met een fast radio burst
klik.
Straling van een object 8 miljard lichtjaar ver op 1200 MHz kwam 1 seconde later aan dan iets energetischer straling op 1500 MHz. Daaruit kon de dichtheid berekend worden, en werd de theorie ondersteund dat ongeveer 2,5% van de hele massa van het heelal zich in de sporadische atomen van genoemd medium bevinden. Zie verder het topic in de link voor meer informatie over deze metingen.