Een (net)zekering volgt het principe "zwakste schakel" in een keten. De smeltdraad is dus berekend volgens de secties van de te beschermen kabels. Een interne bedrading in een toestel die een kleinere sectie heeft dan die bekabeling (in de muur) kan verhitten/(door)branden zonder zekering die onderbreekt. Door eender waar die kleinere sectie door komt. Bvb een soepele draad waarvan een deel van de individuele draden geen contact maakt met de aansluitklem. Of een draad die deels gebroken zit door in een te korte bocht genepen.Xilvo schreef: ↑di 03 dec 2019, 22:21Interne bedrading is kort en nooit zo dun dat bij een harde kortsluiting de netzekering intact kan blijven.Josker schreef: ↑di 03 dec 2019, 22:16 Als de interne bedrading een kleinere doorsnede heeft dan de netkabel en er is geen aarding dan zal die kunnen oververhitten/branden zonder dat de voor de zekeringen vereiste stroomsterkte is bereikt en dus zonder dat ze onderbreken. Een beetje zoals een gloeilamp, waarvan de gloeidraad kan doorbranden zonder dat er iets (anders dan de gloeidraad zelf) onderbreekt.
Dat is ook wat ik denk, die netfilters hebben niet het eeuwige leven ik kom dat vaak tegen in mijn werk. Vooral na spannings uitval kan de inschakelpiek vervolgens het einde betekenen van zo'n filter en dan kan er onder bepaalde omstandigheden brand ontstaan. Maar meestal loopt het af met een sisser en heb je alleen maar last van heel veel stank.
https://nl.wikipedia.org/wiki/NEN_3140Arbeidsomstandighedenwet
Werken met of aan elektrische objecten brengt een zeker risico met zich mee. Een elektrische schok, elektrische verbranding, vlambogen, brand en ontploffing kunnen letsel veroorzaken.
Bedrijven en instellingen met personeel in dienst moeten ervoor zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. De NEN 3140 wordt door de arbeidsinspectie (ISZW) beschouwd als een invulling van de wettelijke verplichtingen van onder ander artikel 3.5 van het arbeidsomstandighedenbesluit. De verwijzing naar normen staat niet meer in de arbeidsomstandighedenregeling.
Werknemers dienen zich hieraan te houden. Werkgevers dienen aan te tonen dat alles in het werk gesteld is dit mogelijk te maken. De norm gaat primair over werkprocedures. Daarnaast moeten er ook inspecties worden uitgevoerd. Werkgevers moeten hun elektrische objecten periodiek aan een keuring onderwerpen. Keuringen worden uitgevoerd door speciaal daarvoor opgeleide personen.
In Duitsland gelden naast de EN 50110 hun VDE-normen (Duitstalig) (VDE-normen Engelstalig). België volgt alleen de norm EN 50110, maar heeft vooral veel in de wet opgenomen (o.a. het AREI).
Netfilters zijn er met zekering maar er zijn er ook genoeg zonder en dan zit de zekering erachter en helpt deze niet als het filter kapot gaat.Benm schreef: ↑wo 04 dec 2019, 15:49 Ergens denk ik dat de fabrikant best wil weten/onderzoeken wat hier gebeurd is.
Veel apparaten hebben ook nog wel een inwendig zekering van een of andere soort zodat niet de volle stroom van het electriciteitsnetwerk kan lopen. Als het dan mis gaat heb je meestal geen gevaarlijke gevolgen zoals brand.
Je kunt ongelukken nooit helemaal voorkomen. Als een apparaat een 3140-keuring heeft doorstaan kan het alsnog een week later ontploffen.OOOVincentOOO schreef: ↑do 15 apr 2021, 13:21 Juist dit soort ongelukken dient voorkomen te worden door de NEN3140.
Toch moet elk apparaat bij het ontwerp zo gemaakt zijn dat er geen brand kan ontstaan. Brand is zo ongeveer het ergste wat er kan gebeuren en kan schadeclaims naar de fabrikant opleveren. bij bv het vakgebied van powersupplies waar ik in werk zie je dat bij het ontwerp allerlei testen gedaan worden om zeker te krijgen dat er geen brand kan ontstaan, bv bij kortsluiting van en willekeurige component of kortsluiting tussen 2 willekeurige pinnen van een chip mag er nooit een gevaarlijke situatie ontstaan. in motoren zitten bv ook thermische beveiligingen voor als er kortgesloten wikkelingen optreden die veel warmte veroorzaken dan onderbreekt de thermische beveiliging alsnog het geheel.klazon schreef: ↑do 15 apr 2021, 23:30Je kunt ongelukken nooit helemaal voorkomen. Als een apparaat een 3140-keuring heeft doorstaan kan het alsnog een week later ontploffen.OOOVincentOOO schreef: ↑do 15 apr 2021, 13:21 Juist dit soort ongelukken dient voorkomen te worden door de NEN3140.
Dat is natuurlijk evident. Geen reden om het niet te doen voorkomen is beter dan genezen.