Tenzij je het Higgs-veld beschouwd als die zelfde ether. Dan bestaat het dus.
Moderator: physicalattraction
Tenzij je het Higgs-veld beschouwd als die zelfde ether. Dan bestaat het dus.
wel geopperd, maar blijkbaar niet aanvaard? gezien de discussie die er nog over is?
Daar heb ik geen verstand van. Kun je van inertiaalstelsels vaststellen of ze al dan niet ten opzichte van het Higgs-veld bewegen?Bladerunner schreef: ↑ma 31 aug 2020, 19:37Tenzij je het Higgs-veld beschouwd als die zelfde ether. Dan bestaat het dus.
https://en.wikisource.org/wiki/Ether_an ... Relativity
Aangezien het Higgs-veld overal is (het 'vult' de ruimte-tijd) heb je geen referentiepunt.Professor Puntje schreef: ↑ma 31 aug 2020, 19:55Daar heb ik geen verstand van. Kun je van inertiaalstelsels vaststellen of ze al dan niet ten opzichte van het Higgs-veld bewegen?Bladerunner schreef: ↑ma 31 aug 2020, 19:37Tenzij je het Higgs-veld beschouwd als die zelfde ether. Dan bestaat het dus.
Vraagje: "Toen er bij experimenten geen verschil in de lichtsnelheid als gemeten door verschillende inertiaalwaarnemers werd gevonden": kun je hier iets meer over zeggen? Welke experimenten bijvoorbeeld?Professor Puntje schreef: ↑di 07 jul 2020, 00:28 Dat is te kort door de bocht. Volgens Maxwell bewoog elektromagnetisch straling zich in vacuüm met de snelheid c ten opzichte van de ether. Verder heeft Einstein de Maxwell vergelijkingen expres niet als basis voor de SRT gekozen omdat hij dat een te zwak fundament vond. Toen er bij experimenten geen verschil in de lichtsnelheid als gemeten door verschillende inertiaalwaarnemers werd gevonden zijn daar verschillende oplossingen voor aangedragen. Lorentz en anderen meenden dat klokken en meetlatten als gevolg van hun beweging ten opzichte van de ether zodanig deformeren dat de door inertiaalwaarnemers gemeten lichtsnelheid altijd op c uitkomt. Einstein stelde eenvoudigweg dat de gemeten lichtsnelheid voor alle inertiaalwaarnemers c is. Einsteins theorie verklaart dan ook niet waarom dat zo is, maar zijn theorie rekent wat gemakkelijker dan de theorie van Lorentz en consorten. Daarom heeft Einstein tegenwoordig de meeste aanhangers.
Mooi, Tommy heeft het mysterie opgelost. Dan hoeven we het niet meer te hebben over “bij experimenten geen verschil in de lichtsnelheid als gemeten door verschillende inertiaalwaarnemers” en hoeven we niet meer te zoeken naar “diverse boeken, artikelen en websites” van voor 1905 waar dat allemaal in zou staan. En het bespaart ons een hoop pseudofilosofisch geleuter.Gast044 schreef: ↑ma 24 mei 2021, 01:41 Het is een postulaat,
Dit is hele verwarrende voorstelling van zaken. Je zou hier uit kunnen begrijpen dat wij het licht afkomstig uit de buurt van een zware massa met een andere snelheid zouden kunnen waarnemen, hetgeen door de schrijver hoogstwaarschijnlijk niet wordt bedoeld. Daarom kunnen we beter duidelijk zijn. Wat is de waarde of betekenis van de toevoeging “lokale” bij lokale waarnemer? Een waarneming is toch altijd lokaal op de plaats waar de waarnemer is en de waarneming plaats vindt? Je kan de snelheid van licht alleen meten op de plaats waar je bent. Het woord “lokaal” is een overbodige toevoeging en het leidt af van de werkelijke betekenis. Het is misschien beter om “constante c” te definiëren zonder het woord lokaal te gebruiken: wat met constante c wordt bedoeld is dat voor de snelheid van licht in vacuüm altijd dezelfde snelheid zou moeten worden gemeten, ongeacht waar de meetapparatuur zich bevindt en ongeacht de onderlinge snelheid tussen waarnemer en bron tijdens de uitzending en de ontvangst van het licht.