In principe worden ze gewoon niet opgehaald en moet je zelf die zak weer terugnemen. Maar als je dat ook niet doet, dan blijft hij dus inderdaad gewoon op straat staan.
In principe worden ze gewoon niet opgehaald en moet je zelf die zak weer terugnemen. Maar als je dat ook niet doet, dan blijft hij dus inderdaad gewoon op straat staan.
Nee, je kan die zakken niet in de winkel kopen, maar je moet ze bestellen bij de gemeente. De gemeente zorgt er dus voor dat je zakken met de juiste chips krijgt.OOOVincentOOO schreef: ↑di 01 jun 2021, 16:00 ter interesse? Waar en hoe worden die chips geprogrammeerd (waar worden jouw gegevens op de chip gezet)? Doet de winkel dat waar je ze koopt? Of koop je bij de gemeente een serie chip stickers ofzo?
Dat zou kunnen, maar mijn gevoel is dat het lastig wordt te onderbouwen dat hier daadwerkelijk een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is.Math-E-Mad-X schreef: ↑di 01 jun 2021, 12:44 @Marko: heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Mijn gevoel zegt me dat als iemand werkelijk zo ver zou willen gaan om dit aanhangig te maken hij of zij zeker een kans zou maken. Vooral vanwege het 'proportionele' en 'noodzakelijke' aspect.
Ik doelde eigenlijk met name op het doorzichtige aspect van de zakken. Daardoor kan inderdaad iedereen zien wat er in de zakken zit, maar als je niet weet van wie de zak is, is het niet automatisch een schending van de privacy. Via de chip kun je inderdaad wel herleiden van wie de zak is, maar die kunnen maar door een beperkte groep mensen worden uitgelezen, met geschikte apparatuur. En als dat speciaal daarvoor aangewezen ambenaren zijn, en in de instructie staat dat er alleen bij geconstateerde overtredingen mag worden gescand, dan is de onderbouwing voor punt 2 ineens "appeltje eitje". Nu is dat laatste natuurlijk een aanname, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het niet zo is geregeld.Dit punt is juist heel makkelijk aan te tonen. De zakken hebben namelijk chips die direct aan mijn persoonlijke gegevens gekoppeld zijn.
Dit is precies wat ik bedoel met mijn reactie. Echter: wie zegt dat de administratie van de gemeente op orde is? Wat is het kwaliteitsysteem wat de gemeente hanteerd?Marko schreef: ↑di 01 jun 2021, 19:11 Via de chip kun je inderdaad wel herleiden van wie de zak is, maar die kunnen maar door een beperkte groep mensen worden uitgelezen, met geschikte apparatuur. En als dat speciaal daarvoor aangewezen ambenaren zijn, en in de instructie staat dat er alleen bij geconstateerde overtredingen mag worden gescand, dan is de onderbouwing voor punt 2 ineens "appeltje eitje". Nu is dat laatste natuurlijk een aanname, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het niet zo is geregeld.
Okee, maar een andere manier hoe mensen kunnen zien dat een zak van mij is, is wanneer ik met de zak in mijn hand door het trappenhuis van mijn gebouw naar beneden loop om de zak buiten te zetten, en ik mijn buurman op dat moment tegenkom.Marko schreef: ↑di 01 jun 2021, 19:11 Ik doelde eigenlijk met name op het doorzichtige aspect van de zakken. Daardoor kan inderdaad iedereen zien wat er in de zakken zit, maar als je niet weet van wie de zak is, is het niet automatisch een schending van de privacy. Via de chip kun je inderdaad wel herleiden van wie de zak is, maar die kunnen maar door een beperkte groep mensen worden uitgelezen, met geschikte apparatuur.
Voor zover ik weet wordt er niet alleen gescand bij overtredingen, maar gewoon altijd, om data te verzamelen. Ze hebben bijvoorbeeld al aangekondigd dat als ze nooit (of zelden) een zak van jou tegenkomen, ze je zullen opbellen om te vragen waarom je niet meedoet en wat je dan wel doet met je afval.En als dat speciaal daarvoor aangewezen ambenaren zijn, en in de instructie staat dat er alleen bij geconstateerde overtredingen mag worden gescand, dan is de onderbouwing voor punt 2 ineens "appeltje eitje". Nu is dat laatste natuurlijk een aanname, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het niet zo is geregeld.
Ik heb geen idee... ik neem aan dat er alleen een code op staat.Het roept bij mij wel de vraag op wat er precies op die chip staat: zijn dat je naam en adresgegevens (en eventuele andere persoonsgegevens) of bevat die chip een code waarmee een geautoriseerd persoon in een database de betreffende gegevens kan opzoeken?
Mja, maar dat is nu in Nederland althans niet anders. Wij moeten luier- en incontinentiemateriaal ook scheiden. Net als glasbakken staan daar op enkele locaties in het dorp speciale containers voor, waar je in doorzichtige plastic zakken je luiers in moet doen.Math-E-Mad-X schreef: ↑wo 02 jun 2021, 12:07 Je zal maar elke week met een zak vol incontinentie luiers (of de verpakking daarvan) naar beneden moeten lopen, doodsbang dat iemand het zal zien. Zelfs als die kans belachelijk klein is, dan nog denk ik dat je je daar heel erg ongemakkelijk bij zal voelen.
Dan kun je natuurlijk prima melden dat jij je afval zelf verwerkt/recycled/whatever. Ik ken hier ook mensen met een composthoop achter in de tuin bijvoorbeeld. En je mag ook alle soorten vuil die je aan de straat mag zetten naar de milieustraat brengen of naar een afvalverwerker, dat is jouw keuze.Voor zover ik weet wordt er niet alleen gescand bij overtredingen, maar gewoon altijd, om data te verzamelen. Ze hebben bijvoorbeeld al aangekondigd dat als ze nooit (of zelden) een zak van jou tegenkomen, ze je zullen opbellen om te vragen waarom je niet meedoet en wat je dan wel doet met je afval.
Dat is natuurlijk ook vervelend, maar dit klinkt toch wat minder extreem dan in mijn situatie. Ten eerste omdat je in jouw geval de zakken niet open en bloot op straat laat staan, zodat je buren rustig de tijd kunnen nemen om te zien wat erin zat. Ten tweede kun je er in jouw geval natuurlijk altijd nog voor kiezen om het afval gewoon niet te scheiden en het in een ondoorzichtige zak bij het gewone vuil gooien. Ik weet niet in hoeverre dat mag, maar men kan je in de praktijk weinig maken als je het stiekem toch doet. In mijn geval kan dat niet. Ik moet mijn afval hoe dan ook in een doorzichtige zak gooien.
Formeel gezien misschien niet, maar in ieder praktisch opzicht ben je natuurlijk wel gewoon verplicht om je afval bij de gemeente aan te bieden. Ik mag mijn afval immers niet zomaar in een rivier dumpen, dus ik kan er weinig anders mee.
Ja, dat kan je af en toe wel eens doen, maar het is natuurlijk volstrekt absurd om iedere dag helemaal naar de afvalverwerker te gaan met je dagelijkse afval. Strikt genomen is er natuurlijk altijd wel één of andere uitweg, maar het punt is dat die uitwegen vaak gewoon onredelijk zijn.
In Nederland dat laatste strikt genomen wel. De gemeente is belast met het opstellen van de afvalstoffenverordening, waarin staat beschreven waar en hoe het afval moet worden aangeboden. Een bepaling (in die verordening) dat het niet bij een andere inzamelaar mag is redelijk standaard.
Tsja, misschien niet, ik heb geen idee, dat is dan ook de reden waarom ik dit topic ben begonnen. Maar door Marko's eerste post kreeg ik juist de indruk dat er wel degelijk kansen zijn. Anyway, ik ga het sowieso niet proberen
Nee, het is al veel meer dan een plan. Het is sinds vorige week realiteit. Ik heb de zakken met chips al in huis en gebruik ze dus sinds vorige week ook echt.Verder vraag ik me af: is dit echt een PLAN, of is het eerder een PROEFBALLON? Of iets wat er tussenin zit? Een proefballon kan nog eenvoudig afgeschoten worden omdat de details bezwaren opleveren (zoals bijvoorbeeld in dit topic genoemd), terwijl als het een reëel plan zou zijn, er ook terug te vinden moet zijn binnen welke juridische kaders dat plan is opgesteld. Ook zal er dan een mogelijkheid tot bezwaar van personen c.q. instanties zijn waarschijnlijk.
Sorry, maar dit ben ik volkomen met je oneens. Als dat zo zou zijn, dan zou de overheid altijd wel ieders privacy vrijelijk kunnen schenden en er mee weg kunnen komen door gewoon een volstrekt onredelijk alternatief te bieden.Er zijn ongetwijfeld veel praktische bezwaren, maar daar heeft een jurist doorgaans weinig mee van doen.