degroote
Artikelen: 0
Berichten: 5
Lid geworden op: di 08 nov 2005, 21:01

Geografie

Geografie is hier een toch wel vreemde afwezige op dit forum. Het bundelt vaak de andere wetenschapsdisciplines, en er blijven nog steeds heel wat vragen onopgelost. Misschien wordt het tijd om hier een forum voor te openen?

Met vriendelijke groet
Gebruikersavatar
Anthrax
Artikelen: 0
Berichten: 486
Lid geworden op: vr 10 jun 2005, 17:17

Re: Geografie

Jullie hoeven niet te antwoorden beheer en mods: deze ken ik al

http://sciencetalk.nl/forum/invision/in...showtopic=12396

Komt er op neer dat als je in andere forums genoeg topics opent over je ding dat het er dan komt 8)
Homer: "in this house we obey the rules of thermodynamics!".
Gebruikersavatar
Cycloon
Artikelen: 0
Berichten: 4.810
Lid geworden op: ma 24 jan 2005, 20:56

Re: Geografie

Mss even vragen wat jij onder geografie zou plaatsen ? Ik kan me niet zo direct inbeelden dat hier zoveel posts worden gemaakt met vragen omtrend geografie :roll:
Gebruikersavatar
Fevida
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 09 apr 2007, 21:05

Re: Geografie

Ontzettend leuk, dit forum! Maar tot mijn verbazing in mijn eigen wetenschappelijke richting niet vertegenwoordigd met een eigen forum: geografie. Ik vind dit moeilijk te begrijpen gezien er genoeg topics te vinden zijn die eigenlijk thuis horen in een geografie-forum.


Toch nog even voor de duidelijkheid :
Geografie als wetenschap


Geografie wordt tegenwoordig wel opgevat als een verzamelnaam voor een aantal min of meer zelfstandige wetenschappen. Een belangrijk onderscheid is dat tussen de bestudering van natuurlijke verschijnselen en cultuurlijke verschijnselen. Hierop grijpt de specialisering in enerzijds fysische geografie en anderzijds sociale geografie terug. Wat deze (deel)wetenschappen bijeenhoudt is dat ze alle op zoek zijn naar een verklaring voor de ruimtelijke orde van verschijnselen aan het aardoppervlak. We hebben het dan over het formele object van de geografie. Het formele object kan verbijzonderd worden door te letten op de vorm of verspreiding van ruimtelijke verschijnselen (ruimtelijke patronen), door te letten op de samenhang (ruimtelijke systemen) of te letten op hun ontwikkeling en verandering in de ruimte (ruimtelijke processen).


Ruimtelijke patronen


Geografie als wetenschap van ruimtelijke patronen beschrijft en verklaart de territoriale verspreiding en verscheidenheid van allerlei sociale en fysische verschijnselen. Het begrip patroon is meer dan de vorm van de horizontale uitbreiding, het gaat ook om rangschikking, configuratie, verdeling en geleding. Het begrip patroon veronderstelt ook regelmaat en regelmaat maakt het doen van algemene uitspraken mogelijk. Juist de moderne geografie, met de grote belangstelling voor statistisch-mathematische benaderingen, houdt zich bezig met ruimtelijke patronen.


Ruimtelijke systemen


Als we de geografie zien als de wetenschap van ruimtelijke systemen dan hebben we het over de beschrijving en verklaring van de samenhangen tussen sociale en/of fysische verschijnselen zoals bijvoorbeeld: afwateringssystemen, verkeerscirculatiesystemen, de relaties stad-land. Een systeem kan worden opgevat als een afgrensbare verzameling elementen met hun onderlinge relaties. Ruimtelijke systemen worden door geografen meestal aangeduid met de term regionaal systeem. De moderne regionale geografie is sterk beïnvloed door het systeemdenken.


Ruimtelijke processen


Meestal wordt de geografie niet gezien als de wetenschap die zich exclusief met ruimtelijke processen bezig, ook omdat ruimtelijke processen als verklaring voor de specifieke hoedanigheden van bijvoorbeeld regionale systemen mee in beschouwing worden genomen. Systemen kunnen worden gezien als momentopnamen van ruimtelijke processen. Men kan zelfs de vraag stellen of ruimtelijke processen als zodanig bestaan. Processen hebben te maken met veranderingen in verschijnselen, maar verschijnselen hoeven zelf niet louter ruimtelijk van aard te zijn. Dat neemt overigens niet weg dat processen tegenwoordig veel aandacht krijgen. De moderne geografie is bij uitstek procesgericht wat onder andere tot uiting komt in de sterke aandacht voor de factor tijd.


Geografie en sociale geografie


Tot dusver hebben we doorgaans gesproken over geografie en niet over sociale geografie. Geografie is eigenlijk een verzamelnaam van een grote groep van geografische wetenschappen en een belangrijk onderscheid is dat tussen de fysische-geografische en de sociaal-geografische wetenschappen. De fysische geografie houdt zich bezig met de ruimtelijke patronen en processen in de relatie tot de fysische verschijnselen van de geosfeer en de sociale geografie idem met de sociale verschijnselen van de geosfeer. Het begrip sociaal is ondanks het veelvuldige gebruik tot betrekkelijk vaag van inhoud. Soms wordt het heel eng geïnterpreteerd, soms heel breed. We hanteren hier een brede opvatting: alle verschijnselen die samenhangen met of voortvloeien uit activiteiten van menselijke groepen. Strikt individuele verschijnselen vallen dus buiten het aandachtsveld van de sociale geografie. De wetenschap van de sociaal-ruimtelijke orde ofwel van de ruimtelijke orde de sociale verschijnselen in de ruimste zin wordt in Nederland aangeduid met de term sociale geografie. Daarmee heeft de term een bredere betekenis gekregen dan de letterlijke vertalingen in het Frans, Engels of Duits (géographie sociale; social geography; Sozialgeographie). De Nederlandse opvatting over de inhoud van de sociale geografie wordt dan ook beter weergegeven met géographie humaine, met human geography of met anthropogeographie.

Het gaat in de sociale geografie vooral om het sociale en door de mens gemaakt milieu. Enerzijds richt de sociale geografie zich op een vervlechting van sociale, economische, politieke en culturele verschijnselen binnen specifieke milieus anderzijds op de kenmerkende differentiatie tussen milieus. Centraal staat de idee dat het menselijk handelen niet los gezien kan worden van tijd en ruimte en dat daarom mens en samenleving steeds in hun specifieke context moeten worden beschouwd. Het gaat dus om de relatie tussen samenleving en omgeving, om de bestudering van de wijze waarop mensen steeds bezig zijn hun leefomgeving aan te passen aan veranderende omstandigheden. De sociale geografie is bij uitstek het vak waarin gezocht wordt naar verbanden tussen menselijke groepen en de door hen ingerichte ruimte. Het doel van de sociale geografie is het beschrijven en verklaren van de ruimtelijke orde van de menselijke samenleving, zoals deze tot stand komt in een continu proces van ruimtelijke organisatie en inrichting van de samenleving door individuen en groepen.

Bron: Wikipedia
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.345
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: Geografie

http://sciencetalk.nl/forum/index.php?showforum=86

Het staat nog niet nadrukkelijk in de naam, maar het lijkt me een alleszins passend en redelijk eigen hoekje.....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Gebruikersavatar
PdeJongh
Artikelen: 0
Berichten: 2.005
Lid geworden op: wo 06 dec 2006, 21:31

Re: Geografie

VanDale.nl:


geo·lo·gie (de ~ (v.))

1 aardkunde


geo·gra·fie (de ~ (v.))

1 aardrijkskunde


Oftewel, past daar perfect onder :mrgreen:
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
Gebruikersavatar
Fevida
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 09 apr 2007, 21:05

Re: Geografie

Bedankt voor je opmerking Jan, ik had dit sub-forum nog niet gezien. Om precies te zijn dekt die subforum 50% van de geografie, namelijk alleen de fysische-geografie. Waarom niet verbreden naar geografie (in de algemene zin)? Zou het kunnen zijn dat men dit niet aan durft omdat geografie (dus inclusief de sociale-geografie) i.t.t. fysische-geografie geen 100% exacte wetenschap is?


PdeJongh, met andere woorden, aardkunde en aardrijkskunde zijn zeker niet hetzelfde. Aardkunde is een onderdeel van aardrijkskunde (geografie).


Aangezien ik hier nieuw en onbekend ben hier meld ik graag dat ik leraar aardrijkskunde in opleiding ben. :mrgreen:
Gebruikersavatar
PdeJongh
Artikelen: 0
Berichten: 2.005
Lid geworden op: wo 06 dec 2006, 21:31

Re: Geografie

Fevida schreef:PdeJongh, met andere woorden, aardkunde en aardrijkskunde zijn zeker niet hetzelfde. Aardkunde is een onderdeel van aardrijkskunde (geografie).


Aangezien ik hier nieuw en onbekend ben hier meld ik graag dat ik leraar aardrijkskunde in opleiding ben. :mrgreen:
Zal wel zijn omdat ik al 2 jaar geen aardrijkskunde meer heb, dat ik dat niet inzag... ;)
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.345
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: Geografie

Waarom niet verbreden naar geografie (in de algemene zin)?
Niemand verbiedt je daar ook die andere subtakken van de geografie naar toe te brengen. En zoals ook al eerder in dit oude topic is aangekaart: gesteld (bijvoorbeeld) dat zich in het geschiedkunde-forum een boom voordoet van gebruikers die met 4-5 nieuwe topics per dag heel specifiek met egyptologie bezig gaan, dan weet ik zeker dat we binnen de kortste keren een egyptologie-forum hebben.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Geografie

Als je vind dat de titel van dat subforum niet helemaal de lading dekt, kun je best een nieuwe titel voorstellen. Dus in plaats van: Geologie en overige Aardwetenschappen


iets anders.
Gebruikersavatar
Fevida
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 09 apr 2007, 21:05

Re: Geografie

Niemand verbiedt je daar ook die andere subtakken van de geografie naar toe te brengen. En zoals ook al eerder in dit oude topic is aangekaart: gesteld (bijvoorbeeld) dat zich in het geschiedkunde-forum een boom voordoet van gebruikers die met 4-5 nieuwe topics per dag heel specifiek met egyptologie bezig gaan, dan weet ik zeker dat we binnen de kortste keren een egyptologie-forum hebben.

Beste Jan, mooi verhaal, alleen klopt je vergelijking niet. Egyptologie is geen verbreding, maar juist een specialisatie binnen de geschiedenis. Een kloppende vergelijking zou dus zijn als er alleen een forum egyptologie was en geen geschiedenis. Dat had je toch ook niet logisch gevonden?


Waarom wel biologie i.p.v. alleen ethologie?

Waarom wel scheikunde i.p.v. alleen biochemie?

Waarom wel wiskunde i.p.v. alleen statistiek?


Bovenstaande vragen hoef ik niet te beantwoord omdat de antwoorden voor de hand liggen.


Dus waarom niet geografie maar alleen Geologie en overige Aardwetenschappen?


Mijn excuses als ik aanvallend of te fanatiek formuleer. Geografie is m'n passie. :mrgreen:


DePurpereWolf, mijn voorstel voor een nieuwe titel is "geografie", al kan het dan geen sub-forum meer zijn van Exacte wetenschap.nl. Ik denk dat dit de meest voor de hand liggende stap naar verbreding is, zonder in een niet of moeilijk te begrenzen wetenschapsgebied is.


Om nog een wat beter beeld te geven van geografie, hier een lijstje met onderwerpen en subwetenschappen :

- geologie

- klimatologie

- ontwikkelingsvraagstukken

- hydrologie

- geomorfologie

- paleogeografie

- bevolkingsgeografie

- toerisme

enz enz.
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Geografie

Er zijn maar weinig vakgebieden die zich precies aan de grenzen houden. Inderdaad kan bevolkingsgeografie zich in geografie, als sociologie, en als wiskunde bevinden. Ligt eraan hoe je de vraag stelt. Maar hetzelfde geld voor alle vakgebieden, zo maakt sociologie gebruik van statistiek, dat weer in wiskunde te vinden is, en kan het de effectiviteit van bepaalde medicijnen onderzoeken wat weer in chemie, biologie of medisch gesteld kan worden.


Dus over die 'grens van vakgebieden' zou ik me niet zo druk maken.

Als geografie in plaats van geologie de lading beter dekt, dan is daar natuurlijk wel wat voor te vinden.
Gebruikersavatar
Miels
Beheer
Artikelen: 6
Berichten: 15.202
Lid geworden op: di 14 jan 2003, 12:26

Re: Geografie

We passen met alle plezier de beschrijving aan. Nu staat er:
Geologie en overige Aardwetenschappen

Fossielen, aardlagen, vulkanisme, oceanen, geografie, aardbevingen, enz.
Heb je een voorstel wat de inhoud van het vorige dekt, maar beter is? Is het omdraaien van "geologie"en "geografie" voldoende?
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic
Gebruikersavatar
Fevida
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 09 apr 2007, 21:05

Re: Geografie

Miels schreef:We passen met alle plezier de beschrijving aan. Nu staat er:


Heb je een voorstel wat de inhoud van het vorige dekt, maar beter is? Is het omdraaien van "geologie"en "geografie" voldoende?

Het veranderen van geologie in geografie is zeker voldoende.


En als ondertitel heb ik dit voorstel :


"Voor alle vragen betreft ligging, spreiding en ruimtelijke samenhang. Bijvoorbeeld geologie, klimaat(verandering), natuurrampen, ontwikkelingsvraagstukken, milieuvraagstukken enz."


Als de ondertitel te lang is kan dit een alternatief zijn :


"Voor alle vragen betreft ligging, spreiding en ruimtelijke samenhang zowel op fysisch als sociaal gebied."
Gebruikersavatar
Jan van de Velde
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 51.345
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 20:46

Re: Geografie

geo-wetenschappen(??)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270

Terug naar “Over dit forum”