Was het Overzeese Rijksdeel Nederlands-Indie deel van Nederland? Dit is van belang voor de vraag of Lunteren destijds (voor 1957) het geografisch middelpunt van Nederland was.
Da's een andere discussie dan Jkien hier wil voeren.
Mijn punt is, dat in het jaar 1957 Indonesië volledig onafhankelijk was, dus op dat punt in de tijd Indonesië sowieso al niet meer 'meetelde' voor het middelpunt van Nederland. Of het dan pas een jaar, een eeuw of hoe lang dan ook het geval was doet er niet eens toe
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -
Het Kadaster gebruikt de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort als ijkpunt bij het maken van topografische kaarten; in de vloer van de toren is dan ook het kadastrale nulpunt van Nederland aangegeven. De uiterste punten van Nederland zijn het strand van Rottumeroog, grenspalen bij Sint Anna ter Muiden, Nieuweschans (Groningen) en Epen (Limburg).
Maar als je de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied meetelt (Bonaire, Saba en St. Eustatius, immers Caribisch Nederland), dan ligt het middelpunt in de Atlantische Oceaan. Uitgaande van de buitengrenzen ligt het dan op 41º 53' NB en 31º 42' WL, ongeveer 150 km ten noorden van Flores, het meest westelijke eiland van de Azoren.
In 1957 behoorden Suriname, Curacao, Aruba en St. Maarten nog tot het Koninkrijk maar niet tot Nederland, dus toen was rond Lunteren het middelpunt, aangezien naderhand nog grenscorrecties, kunstmatige landaanwinning als de (bijv. Tweede Maasvlakte en de Marker Wadden) en natuurlijke aanwas in het Waddengebied hebben plaatsgevonden.