Moderator: physicalattraction
Dat gaat goed op voor een gedempt LC-circuit en waarschijnlijk ook voor een mechanische slinger met alleen verlies door mechanische wrijving in bijvoorbeeld het ophangpunt.
Nog een andere insteek: omdat vanwege het gebrek aan wrijving en energiebehoud de slinger tot in in de eeuwigheid op dezelfde baan in het fasevlak blijft bewegen.PacoBelan schreef: ↑ma 21 jun 2021, 09:31 Waarom is de oscillatieperiode van een eenvoudige slinger tijdsonafhankelijk? 2π√l/g is constant, maar als je het experiment doet, stopt de slinger op een gegeven moment. Is er een meer uitgebreide vergelijking die evenredig is met 1/t of iets dat in de loop van de tijd afneemt?
Voor een slinger met visceuze demping geldt:PacoBelan schreef: ↑ma 21 jun 2021, 09:31 Waarom is de oscillatieperiode van een eenvoudige slinger tijdsonafhankelijk? 2π√l/g is constant, maar als je het experiment doet, stopt de slinger op een gegeven moment. Is er een meer uitgebreide vergelijking die evenredig is met 1/t of iets dat in de loop van de tijd afneemt?
Het valt me op dat je naar de tijdsafhankelijkheid van de oscillatieperiode T vraagt, niet van de amplitude A. Misschien denk je dat T naar nul nadert als de slinger op den duur stopt. Maar dat zou een misverstand zijn; T blijft tijdens het dempen altijd 2π√(l/g), en alleen A nadert tot nul.
Dit is inderdaad verwonderlijk. Indien de uitslag van de slinger niet al te groot is dan is de formule voor de periodetijd correct:
Het dempen van uitslag door wrijving heeft geen directe invloed op de periodetijd. Echter hiervoor dient er wel gewicht aan het uiteinde van de slinger te hangen., maar als je het experiment doet, stopt de slinger op een gegeven moment. Is er een meer uitgebreide vergelijking die evenredig is met 1/t of iets dat in de loop van de tijd afneemt?
Hang twee gelijke gewichtjes aan even lange touwtjes naast elkaar. Ze zullen even snel slingeren.OOOVincentOOO schreef: ↑ma 21 jun 2021, 17:24 Ook ikzelf vind het verwonderlijk dat het gewicht aan het uiteinde geen invloed heeft op de periode tijd! Dat is een van de mooie dingen van de natuur, de intuïtie kan vaak verkeerd zijn.
Edit (de bericht aanpassingtijd is erg kort, en avondeten levert extra druk):OOOVincentOOO schreef: ↑ma 21 jun 2021, 17:24 Indien de uitslag groter is bijvoorbeeld: \(40^{\circ}\) dan is voor een slinger van 1 meter de periodetijd: 2.08 seconden terwijl met bovenstaande formule 1.98 seconden [Wiki]. Dat is een klein verschil en dat is al moeilijk meetbaar met een stopwatch en het aantal perioden tellen.
Code: Selecteer alles
EllipticK(sin(0.5* pi*20/180))*sqrt(0.1)*4