Mensen die een plantaardig dieet volgen lopen een groter risico op botbreuken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door het Nuffield Department of Population Health van de Universiteit van Oxford.
De botten van veganisten zijn zwakker doordat ze geen vlees en zuivelproducten eten, waardoor ze mogelijk onvoldoende proteïne en calcium binnen krijgen. Het langlopende onderzoek onder 65.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk die vanaf 1993 gemiddeld 18 jaar gevolgd zijn (oorspronkelijk opgezet om het risico op kanker via voeding aan te tonen), toont aan dat veganisten een 43% groter risico lopen op breuken van heupen, benen en ruggenwervels, terwijl vegetariërs en mensen die wel vis eten een 25% hoger risico lopen op heupfracturen dan vleeseters. In totaal werden 3941 botbreuken gemeld tot 2016.
Onderzoekers wisten al dat de botdichtheid van veganisten en vegetariërs lager is dan die van mensen die wel vlees eten. Maar bovenvermeld Engels onderzoek is het eerste dat aantoont dat dit er waarschijnlijk voor zorgt dat veganisten vaker botten breken.
Het verhoogde risico kan het gevolg zijn van een gebrek aan calcium en eiwitten in het dieet. Daarnaast zijn vegetariërs en veganisten vaak dunner en hebben ze daardoor minder vlees op de botten om een val op te vangen.
Lees hier het onderzoek en hier informatie hierover op de NDPH website.
Lees verder:
https://www.newscientist.nl/nieuws/vlee ... otbreuken/
https://www.gezondheidenwetenschap.be/g ... kke-botten
Vrij naar Socrates: “Ware kennis bestaat in onderscheid te kunnen maken”.