Ja. Je moet die restrictie dan wel toevoegen aan de definitie. Je beperkt je daarmee tot een subgroep van algemene coördinaten transformaties.Professor Puntje schreef: ↑do 29 jul 2021, 11:24Zijn de definities van een tensor als multilineaire functionaal en als getallenblok dat voldoet aan bepaalde transformaties als gevolg van een verandering van basis nog wel equivalent als je aanvullende restricties gaat opleggen aan de transformaties die geoorloofd zijn.flappelap schreef: ↑do 29 jul 2021, 08:53 Die laatste check is echter niet triviaal, want eigenlijk moet je bij het woord 'tensor' altijd de specifieke groep van transformaties vermelden. In de algemene relativiteitstheorie zijn dit bijna altijd impliciet de algemene coördinatentransformaties. Maar we zagen eerder al dat de epsilon-tensor alleen een tensor is voor die transformaties waarbij de determinant plusminus 1 is; onder algemene coördinatentransformaties is dat ding dus geen tensor. Ook een ding als de Christoffel-connectie is alleen een tensor onder een beperkte groep transformaties (waaronder de Lorentz-transformaties), maar zeker NIET onder algemene coördinatentransformaties.
Je kunt het vast ook met meer fancy-pancy wiskunde doen (met name wiskundigen hebben nog wel es een fetish voor coördinaat-onafhankelijke notatie), maar voor mij persoonlijk biedt dat geen extra inzicht.
Dit zou je b.v. doen als je de Newtonse mechanica, zoals de 2e wet, tensorieel formuleert (je kunt deze overigens ook tensorieel formuleren waarbij je de volledige groep van algemene coördinaten transformaties gebruikt, maar da's weer een ander verhaal)