Moderator: physicalattraction
Vertrekt een ander foton vanaf het eindpunt in de richting van waar het andere vandaan kwam, dan volgt het exact hetzelfde traject. Voor en na zijn dus prima om te wisselen. Het foton wordt ook niet afgebogen, ondervindt geen kracht, het volgt de gekromde ruimtetijd. Dat is toch iets anders.Professor Puntje schreef: ↑zo 15 aug 2021, 20:26 Het onderscheid tussen voor en na is voor het foton maar al te duidelijk en dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de gevolgde baan na het passeren van een zwaar lichaam. Zou voor en na voor een foton geen betekenis hebben dan zou het foton ook nergens de invloed van kunnen ondergaan.
Dus niet strijdig met de waarnemingProfessor Puntje schreef: ↑zo 15 aug 2021, 20:26 De bewering dat de tijd voor een foton niet bestaat lost dan ook niets op, en is in strijd met de waarneming.
Zodra dat gebeurt worden onmiddellijk geaccepteerde theorieën tegen het licht gehouden.Professor Puntje schreef: ↑zo 15 aug 2021, 21:51 Dat bedoel ik. Als er feiten opduiken die strijdig zijn met algemeen geaccepteerde theorieën dan zal men maar zelden die theorieën aan een kritisch onderzoek onderwerpen.
Wat heb je waargenomen dat strijdig is met een aanvaarde theorie?Professor Puntje schreef: ↑zo 15 aug 2021, 21:51 Leidend daarbij is wat de theorie verordineert en niet wat wordt waargenomen.
Dat heb ik nooit een probleem gevonden.Xilvo schreef: ↑za 14 aug 2021, 09:33Oh, bedoel je dát. Ja, die snelheid kan je bepalen en die is dan 2.c.zoeff schreef: ↑za 14 aug 2021, 00:21 Kan ik in mijn inertiaalstelsel niet de snelheid bepalen die twee objecten t.o.v. elkaar hebben?
Dat is toch ook de manier waarop de snelheid van licht in mijn inertiaalstelsel bepaald wordt wanneer het van bron naar waarnemer reist?
Van nul naar 6 m afstand tussen de fotonen na 10 ns is dan toch 6E8 m/s ?
Vind je dat een probleem? Waarom?
"Voor en na zijn prima om te wisselen": is dat het antwoord op "voor en na zou voor een foton geen betekenis hebben"?Xilvo schreef: ↑zo 15 aug 2021, 20:35Vertrekt een ander foton vanaf het eindpunt in de richting van waar het andere vandaan kwam, dan volgt het exact hetzelfde traject. Voor en na zijn dus prima om te wisselen. Het foton wordt ook niet afgebogen, ondervindt geen kracht, het volgt de gekromde ruimtetijd. Dat is toch iets anders.Professor Puntje schreef: ↑zo 15 aug 2021, 20:26 Het onderscheid tussen voor en na is voor het foton maar al te duidelijk en dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de gevolgde baan na het passeren van een zwaar lichaam. Zou voor en na voor een foton geen betekenis hebben dan zou het foton ook nergens de invloed van kunnen ondergaan.
als fotonen in feite oneindig snel reizen maar alleen door de eigenschappen van de ruimtetijd als zich voortplantend met snelheid c waargenomen worden, dan kan een referentiestelsel dat slechts met de lichtsnelheid reist relatief nog steeds als stilstaand gezien worden inderdaad. Dus blijven die 2 fotonen die samen reizen nog steeds parallel van elkaar tijdens de hele reis. De volgorde van waarnemingen zoals wij die doen is dan ook niet van belang. die volgorde kan welliswaar niet wijzigen, maar effectief gezien wordt voor de fotonen alles in elkaar geperst tot tijdsverloop=0 vanuit ons gezien.Hypercharge schreef: ↑di 17 aug 2021, 16:43 Hij bedoelt dat in een tegen c reizend stelsel een meebewegend foton stil lijkt te staan. Het punt is echter dat fotonen nooit stilstaan. Vergelijk fotonen met oneindig snel rezende deeltjes in een Newtoniaanse ruimtetijd.
Nee, niet "vanuit ons gezien". Wij meten immers de coördinatentijd tussen twee gebeurtenissen A en B waar het foton tussen reist. Er is niet zoiets als "de verstreken tijd van het foton". Daarvoor moet je naar het ruststelsel van het foton transformeren om de eigentijd te klokken. En dat kan niet.HansH schreef: ↑di 17 aug 2021, 18:27...effectief gezien wordt voor de fotonen alles in elkaar geperst tot tijdsverloop=0 vanuit ons gezien.Hypercharge schreef: ↑di 17 aug 2021, 16:43 Hij bedoelt dat in een tegen c reizend stelsel een meebewegend foton stil lijkt te staan. Het punt is echter dat fotonen nooit stilstaan. Vergelijk fotonen met oneindig snel rezende deeltjes in een Newtoniaanse ruimtetijd.
Dus wat is dan de redenatie om te verklaren dat 2 fotonen altijd even snel gaan tov elkaar als het begrip tijd voor een foton niet eens bestaat? Je mag daarbij dus geen gebruik maken van een ruststelsel en blijkbaar ook niet van de eigenschap dat fotonen tov een ander foton als waarnemer altijd met c voortplanten.flappelap schreef: ↑di 17 aug 2021, 18:34
Nee, niet "vanuit ons gezien". Wij meten immers de coördinatentijd tussen twee gebeurtenissen A en B waar het foton tussen reist. Er is niet zoiets als "de verstreken tijd van het foton". Daarvoor moet je naar het ruststelsel van het foton transformeren om de eigentijd te klokken. En dat kan niet.
Hoe definieer je zoiets?HansH schreef: ↑di 17 aug 2021, 19:50Dus wat is dan de redenatie om te verklaren dat 2 fotonen altijd even snel gaan tov elkaar.flappelap schreef: ↑di 17 aug 2021, 18:34
Nee, niet "vanuit ons gezien". Wij meten immers de coördinatentijd tussen twee gebeurtenissen A en B waar het foton tussen reist. Er is niet zoiets als "de verstreken tijd van het foton". Daarvoor moet je naar het ruststelsel van het foton transformeren om de eigentijd te klokken. En dat kan niet.