Gebruikersavatar
Jorim
Beheer
Artikelen: 0
Berichten: 5.920
Lid geworden op: vr 21 jul 2006, 15:44

Nieuwsgierigheid ontrafeld

lab_mouse
Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we het onbekende gaan verkennen en belangrijke ontdekkingen doen. Het is net zo essentieel om te overleven als het hongergevoel. Tot voor kort was het echter onduidelijk hoe het komt dat we nieuwsgierig zijn. Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben nu ontdekt hoe deze drang naar het ontdekken van nieuwe dingen wordt veroorzaakt.

De wetenschappers ontdekten dat nieuwsgierigheid wordt opgewekt wanneer er bepaalde hersencellen in een gebied midden in de hersenen worden geactiveerd. Wanneer deze cellen uitstaan, verdwijnt ook de interesse om dingen te onderzoeken.

Vrijheid
“Het is moeilijk om nieuwsgierigheid te onderzoeken bij dieren omdat het lastig te onderscheiden is van ander gedrag zoals jagen of het zoeken naar eten”, legt Alexander Heimel, groepsleider bij het Nederlands Herseninstituut, uit. Om het gedrag toch goed te kunnen onderzoeken kozen de wetenschappers voor een eenvoudige oplossing: een muis de vrijheid geven om te kiezen wat hij wil. De muizen werden in een omgeving geplaatst met verschillende nieuwe en bekende objecten en andere muizen en waren vrij om te doen wat ze wilden.

Onderzoeker Mehran Ahmadlou vertelt: “We zagen dat wanneer muizen een object tegenkomen, ze dit gaan onderzoeken door het te voelen, vast te pakken en erop te knagen. Ook andere muizen worden besnuffeld en betast”. Tijdens het verkennen worden de hersencellen in een hersengebied genaamd de Zona Incerta actief. Wanneer het object of de andere muis nieuw voor de muis waren, werden deze cellen nog actiever.

Pad van nieuwsgierigheid
Daarnaast konden de wetenschappers ook aantonen hoe deze cellen werden geactiveerd. Door gebruik te maken van verschillende innovatieve technieken werd een heel pad van meerdere hersengebieden blootgelegd dat nieuwsgierigheid bij muizen omzet in actie. Heimel: “Het is voor het eerst dat dit pad wordt beschreven. Dit zal inzicht gaan bieden in, bijvoorbeeld, hoe het kan dat nieuwsgierigheid het soms wint van de drang naar veiligheid, en waarom sommige individuen nieuwsgieriger zijn dan andere. Er is nog veel waar wij nieuwsgierig naar zijn.”

Hoe nieuwsgierigheid leidt tot onderzoeksgedrag bij de mens is nog onbekend. Een recente andere studie toont aan dat de Zona Incerta ook bij apen een rol speelt in het opwekken van nieuwsgierigheid. Heimel: “We weten nog slechts weinig over dit gebied bij mensen, omdat het zich diep in de hersenen bevindt en het moeilijk is om met hersenscans de activiteit te meten.” Nieuw ontwikkelde technieken zullen in de toekomst mogelijk tot meer duidelijkheid leiden.

Bron: Science via KNAW & Nederlands Herseninstituut
Gebruikersavatar
Skycenter
Artikelen: 0
Berichten: 153
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 11:58

Re: Nieuwsgierigheid ontrafeld

Voor mij is dit allemaal pure horror.
Hierboven spreekt men van "wanneer deze cellen uitstaan" !?
Past precies in het "verdeel en heers principe"; om zo mensen uit te schakelen zonder overlijden.
Voor mij is dit hierboven zeer zeer slecht nieuws.
Gebruikersavatar
Math-E-Mad-X
Artikelen: 0
Berichten: 2.907
Lid geworden op: wo 13 sep 2006, 17:31

Re: Nieuwsgierigheid ontrafeld

Skycenter schreef: wo 08 sep 2021, 14:22 Voor mij is dit allemaal pure horror.
Hierboven spreekt men van "wanneer deze cellen uitstaan" !?
Past precies in het "verdeel en heers principe"; om zo mensen uit te schakelen zonder overlijden.
Voor mij is dit hierboven zeer zeer slecht nieuws.
Ik vind het juist wel grappig :lol: :lol: :lol:
Gebruikersavatar
Skycenter
Artikelen: 0
Berichten: 153
Lid geworden op: do 10 sep 2020, 11:58

Re: Nieuwsgierigheid ontrafeld

Ik denk dat als je hier gaat aan klooien je een boobytrap krijgt.
Tis te nemen of te laten.
Ik vind het niet grappig.
Wel verrijkend om te weten.
Gebruikersavatar
OOOVincentOOO
Artikelen: 0
Berichten: 1.645
Lid geworden op: ma 29 dec 2014, 14:34

Re: Nieuwsgierigheid ontrafeld

Mooi onderzoek.

Een vraag die mij opkomt: Hoe ontwikkeld de nieuwsgierigheid zich bij het opgroeien? De Engelse artikels zijn mij te ingewikkeld.

Echter hoe ontstaat het bereik juist nieuwsgierig (dus risico) of afwachten (dus angstig) te zijn? Hoe leert men te weten risico te nemen of angstig te zijn?

Bij jonge dieren/mensen word nieuwsgierigheid extreem beloond of afgestraft.

Misschien kan je nog herinneren toen je klein was en iets stoms deed! Een voorbeeld van mij:

Nieuwsgierig zijn:
Zoals ik een keer kwam vast te zitten met mijn duim in een bierflesje. Niemand durven roepen om gestraft te worden! Glas kapot in paniek en schrik uiteindelijk een flink litteken opgelopen aan duim.

Afwachtend en angstig zijn:
Enthousiast mountain biking jaar of 16 oud. Bang om met toeclips te fietsen (waar de voeten vast zitten aan pedaal). Dus altijd fietsen met voeten los op pedaal.

Toen een keer: voet van pedaal gevlogen en voet klem tussen voorwiel en frame (er is geen spatbord). Dus voet word meegenomen door wiel. Gevolg voorwiel klem ik over de kop over stuur en knalhard op weg.

Toen maar weer extra uren gewerkt in frituur en uiteindelijk toeclips gekocht. Ondertussen in bed in gedachten geoefend hoe te handelen om voeten uit toeclips te nemen, want ik was nog steeds angstig.

Stja, mooi onderzoek nieuwsgierigheid .

Terug naar “Wetenschappelijk Nieuws”