sensor
Artikelen: 0
Berichten: 338
Lid geworden op: vr 27 jan 2012, 11:42

Wat gaan we doen met de quantum computer

IBM heeft aangekondigd dat de nieuwste quantum processor een fidelity heeft van 99.9 %, hiermee is de error threshold bereikt. Theoretisch kun je met dit niveau een foutvrije qubit laten draaien. Er zit nog meer verbetering in maar dat is meer vanuit praktisch oogpunt niet teveel qubits verspillen.
chrome_v8UFwTqchM
De quantum computer geeft heel veel mogelijkheden, maar misschien zijn er op het forum ook nog ideeën. Quantumchemie staat bovenaan het lijstje, ik denk bijvoorbeeld aan de accu voor de elektrische auto.
Gebruikersavatar
OOOVincentOOO
Artikelen: 0
Berichten: 1.662
Lid geworden op: ma 29 dec 2014, 14:34

Re: Wat gaan we doen met de quantum computer

Ik weet slechts de basics. Zomaar een hypothese:

Zou een evolutie simulatie van flora en fauna mogelijk zijn? Alle mogelijke evolutiepaden in een keer?

Beetje veel gevraagd en wiskunde bestaat nog niet: chemie, biologie, natuur, statistiek, wiskunde, meteorologie, psychologie.... en wat nog komen samen!

Wellicht is dat een combi van traditioneel super en quantum. Over 200 jaar misschien!

Straks eens googlen of dat onzin is wat ik verkondig.
Gebruikersavatar
Professor Puntje
Artikelen: 0
Berichten: 7.810
Lid geworden op: vr 23 okt 2015, 23:02

Re: Wat gaan we doen met de quantum computer

Zoeken naar zeldzame voorbeelden of tegenvoorbeelden voor zogeheten 'vermoedens' in de getallentheorie? Vraag: gaan we voor succesvolle toepassingen dan zien dat de gebruikte computer vermeld wordt als mede-ontdekker?
sensor
Artikelen: 0
Berichten: 338
Lid geworden op: vr 27 jan 2012, 11:42

Re: Wat gaan we doen met de quantum computer

Getallentheorie en evolutie zijn allebei interessante toepassingen van de quantum computer en dat gaat zeker geen 200 jaar duren. Dit klinkt misschien een beetje te enthousiast en er zijn natuurlijk ook dingen nog niet mogelijk.

Als eerste evolutie simulatie, dit lijkt nog ver weg, maar laten we even kort door de bocht naar de mogelijkheden kijken. Evolutie is oa het gevolg van genmutatie in DNA oftewel spontane verandering in chemische ketens in de cel. Hiermee is dit een biologisch vraagstuk met onderliggende quantumchemie. Dit is de belangrijkste toepassing van de Quantumcomputer en is nu al mogelijk met simpele moleculen.

Getaltheorie is zeer breed maar op het forum hebben we het al eens gehad over het algoritme van Shor om de de beveiligingscode van internet te kraken, dit heeft enigszins te maken met getaltheorie en is een van de bekendste toepassing van de QC.

Uitganspunt blijft wel dat de foutvrije quantumcomputer op redelijke termijn beschikbaar is. De uitzichten lijken goed te zijn gezien de laatste ontwikkelingen.

Terug naar “Kwantummechanica en vastestoffysica”