Van lang niet alles is het gedrag volledig voorspelbaar. Een voorbeeld dat ik ergens gelezen heb betrof een spiegel: Een spiegel kan een weerkaatsing hebben van 99% van het licht. Met andere woorden: 99 van de 100 fotonen worden door de spiegel weerkaatst. 1 van de 100 fotonen zal dus niet worden weerkaatst. Het is niet mogelijk om 100 fotonen naar de spiegel te sturen en te voorspellen welke van de 100 niet zal worden teruggekaatst.Het is natuurlijk zo dat gedrag (van bijv. de boterham) te voorspellen is. Bijna alles bestaat uit voor ons bekende moleculen en krachten. Zo is te voorspellen hoe een bal zal gaan stuiteren etc. Is er dan nog toeval?
i-D schreef:het onzekerheidsprincipe kunnen we wel verklaren.
Dit is een feit, en een feit dat ruimte overlaat voor toevalligheid,
wat ook bijvoorbeeld zaken zijn die toevalligheid ondersteunen is de term vrije wil, dit hangt af van toevalligheid. Wanneer alles vastligt, en er geen toevalligheid bestaat, betekend dit ook meteen dat de mens dus geen vrije wil heeft en alle beslissingen die hij of zij gaat maken logisch voortkomen uit al het voorafgaande.
Syd schreef:Ik ben het met PurpereWolf eens.
Ten eerste heb ik ook een hekel aan kansrekenen en ten tweede denk ik dat toeval misschien wel wetenschappelijk te bewijzen is, maar alleen naderhand. Je kunt het niet voorspellen ofzo, wel de kans berekenen dat iets gebeurd.
Wanneer alles vastligt, en er geen toevalligheid bestaat, betekend dit ook meteen dat de mens dus geen vrije wil heeft en alle beslissingen die hij of zij gaat maken logisch voortkomen uit al het voorafgaande.
Ik denk dat je de chaostheorie nog eens moet herbestuderen.Wat te denken van chaostheorieën, die zijn daar toch ook vooral mee bezig? Zelf denk ik dat er geen toeval bestaat, als je maar genoeg gegevens hebt kun je het berekenen, de bekende vlinder in Afrika theorie is daar een goed voorbeeld van lijkt me.
Ja maar wacht even, als je alle informatie over een systeem hebt, kun je ook alles berekenen. Als je kleine factoren negeert kan dat inderdaad onverwacht grote veranderingen tot gevolg hebben, maar het is niet bij voorbaat onmogelijk om het effect van sommige handelingen te berekenen.peterdevis schreef:Ik denk dat je de chaostheorie nog eens moet herbestuderen.
Eèn van de kernpunten is juist dat ongeacht de hoeveelheid informatie die je hebt, het onmogelijk is om het effect van sommige handelingen te berekenen De vlinder in het amazonewoud (of afrika) is hier een goed voorbeeld van. Namelijk dat een oneindig kleine verstoring leidt tot enorme gevolgen.
Neen zelfs met alle informatie is het niet mogelijk alles te berekenen.Ja maar wacht even, als je alle informatie over een systeem hebt, kun je ook alles berekenen. Als je kleine factoren negeert kan dat inderdaad onverwacht grote veranderingen tot gevolg hebben, maar het is niet bij voorbaat onmogelijk om het effect van sommige handelingen te berekenen.
Het is inderdaad niet uitgesloten dat achter het toeval inderdaad wetten zitten die het toeval verklaren.De onzekerheid over kleine deeltjes kan verklaart worden door meerdere dimensies, de (voor ons) chaotische bewegingen van het deeltje kunnen hun oorzaak hebben in een andere dimensies die wij niet kunnen zien, zodat we de bewegingen niet kunnen verklaren vanuit onze eigen dimensies. Ik kan moeilijk geloven dat iets geen oorzaak heeft.
Bedoel je nou de wetmatige onzekerheden (Heisenberg) die op onze tijdruimte van toepassing zijn?Neen zelfs met alle informatie is het niet mogelijk alles te berekenen.
Ja maar goeiedag zeg, met zo'n 10^80 deeltjes in het unversum dat al 13,7 miljard jaar oud is... dat zullen onderhand al wel aardig wat heelallen zijn!geert schreef:Er zijn ook wetenschappers die geloven dat bij elke beslissing op quantumniveau het heelal zich in tweeën deelt,
waardoor alle mogelijkheden tot uiting komen.
Dan zou er dus ook geen toeval meer zijn, omdat elke beslissing niet wordt genomen, maar alle mogelijkheden zouden voorkomen.
Ik vind het zelf een beetje vaag, maar het is weer een van de mogelijke verklaringen hè?
Nee die grote getallen snap ik wel, veel of weinig heelallen maakt niet uit. Ruimte zatdoemdenker schreef:Schrik niet van grote getallen...
Maar als het heelal zich na iedere plancktijd dupliceert hoe zit het dan met mijn bewustzijn? Zit mijn bewustzijn dan plots in 2 heelallen, en zijn er dan 2 ikken? Waarom ben ik dan deze ik en niet die andere?