Misschien kun je beter even teruggaan naar een simpeler voorbeeld dan een raket. bv een fietser die tegen een helling opfietst zonder luchtweerstand.
Wat is eigenlijk exact " de natuurkundewet van arbeid"?
Inderdaad, dat is ongeveer mijn probleem. Komt bij dat snelheid van een voorwerp afhankelijk is van het gekozen referentieframe. Kinetische energie eveneens. Zoiets als chemische energie is misschien veel minder afhankelijk van het gekozen referentiestelsel. Ik heb moeite met het idee dat de atrbeid die een kracht levert, iets te maken zou hebben met de snelheid van het object. Het idee dat arbeid gerleateerd zou zijn aan afgelegde lengte intrigeert me. Ik wil me daar nog wel verder in proberen te verdiepen. Al geldt ook daar op het eerste gezicht, dat die afgelegde lengte afhankelijk is van (de snelheid van) het gekozen referentieframe. Maar misschien is dat juist een aanknopingspunt tot het diepere begrip dat je bedoelt?HansH schreef: ↑vr 10 dec 2021, 21:12 Ik denk dat het er niet om gaat om gevestigde natuurwetten te willen verwerpen, maar meer om het te willen begrijpen. Als ik het zo lees dan is het probleem vooral de wisselende snelheid die kan optreden en het feit dat een constante kracht samen met een wisselende snelheid een wisselende arbeid per tijdseenheid oplevert (= vermogen). Maar feit is natuurlijk dat met een constante kracht de arbeid die geleverd wordt per afgelegde lengte nog steeds constant is. Ik denk dat daar de kans ligt om het kwartje te laten vallen.
Net als potentiele energie afhankelijk is van je keuze voor het nul-niveau.
F*dt is geloof ik, bekend als 'stoot' (nederlands) of 'impulse' (engels).
Voor mij is de beste manier om gevoel voor de materie te krijgen je proberen voor te stellen wat er gebeurt als je zelf in die situatie zit. probeer je eens voor te stellen dat je een zak met zand probeert te verplaatsen over 100 meter al slepend over de weg. en dat doe je 1 keer met 1 km per uur en nog een keer met 5km per uur. wat denk je dat in totaal jou meer energie kost?