Nee, de tijd gaat niet sneller. Als we het hebben over de (versnelde) uitdijing van het heelal, bedoelen we dat clusters van sterrenstelsels zich (steeds sneller) van mekaar komen te staan.
Tijd doet dat niet. De gemakkelijkste manier om dat te zien is door de metriek van de kosmologie (FLRW-metriek)
\(ds^2=−dt^2+a^2(t)dr^2\)
te vergelijken met de metriek van de speciale relativiteitstheorie
\(ds^2=−dt^2+dr^2\)
.
Je ziet dat het enige verschil is dat er in de kosmologie, deze factor
\(a(t)\)
is.
\(a(t)\)
houdt rekening met de uitdijing van het heelal; maar het vermenigvuldigt de tijdcomponent niet. Kosmische tijd strijkt dus gewoon voorbij zoals altijd.
Wanneer we spreken over de "leeftijd van het universum", wordt hiermee de maximaal verstreken eigentijd bedoeld, die ongeveer 13,8 miljard jaar is. Deze maximale eigentijd wordt Kosmische tijd genoemd en het is de tijd die is geregistreerd door zogenaamde Fiducial- of Fundamental Observers.
De ruimtetijd van FO's is die welke meebeweegt met de Hubble-flow en die ver verwijderd is van zwaartekrachtbronnen (bijna vlakke ruimtetijd).
(Dus stel dat je rond een oud zwart gat zou "hoveren" dan zou je een andere hoeveelheid verstreken eigentijd meten; een jonger heelal. Maar het zou nogal onhandig zijn om in zo'n sterk veld het heelal te observeren.)
Eigentijd verloopt altijd en overal hetzelfde. Je zult jouw horloge waar je je ook bevindt en met welke snelheid je ook reist altijd met dezelfde "snelheid" zien lopen.
Een probleem met het concept is verder "volgens wie?" omdat we ons allemaal in het universum bevinden.
In theorie, als er iemand buiten het heelal was toen het universum nog maar de grootte van een pinda was, zouden diegene inderdaad zeggen dat een kleine klok in de pinda heel, heel langzaam liep. Wat wij beschouwen als een paar seconden, heeft toen misschien millennia geduurd. Maar er zijn veel problemen met dat beeld - we weten niet hoe we de fysica van het gebied buiten het pinda-universum moeten definiëren.
Zoals Xilvo al zei, zinloos.
Maar dat doet er dus ook niet toe, omdat het gaat om eigentijd, geen coordinatentijd, zie ook (vooral de gif's) hier:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Comovin ... _distances
(Eigenlijk zit zo'n beetje alles daar wel in verpakt.)
De kosmische achtergrond straling zal uiteraard steeds meer roodverschuiving en het heelal doen afkoelen. En ook zal roodverschuiving van verre sterrenstelsels door de uitdijing zal, zoals het lijkt, versneld toenemen.
Maar niet omdat tijd sneller zal verlopen, maar puur en alleen door ruimtelijke uitdijing.
Nah, misschien dat de TS hier nog wat mee kan.