flappelap schreef: ↑vr 27 mei 2022, 08:34
Gast044 schreef: ↑do 26 mei 2022, 18:31
Het is dus
wel zo dat een kwantum deeltje zich nooit in twee kwantum toestanden tegelijkertijd kan bevinden, altijd slechts in één. Zoals bijvoorbeeld dus met kwantum spin.
Jawel, dat kan deze wel; dat is het hele idee van superpositie. De vraag is alleen wat deze kwantumtoestand voorstelt. Oftewel: wat de ontologie van je interpretatie is.
Ik begon over fermionen, omdat ik het in mijn voorbeeld over de spin van elektronen had en superpositie daarvan. Het was misschien niet even handig om ineens over Pauli's verbod te beginnen. (Het gaat in dit topic verder echter ook niet specifiek over het dubbelspleetexperiment.)
Maar ook al had ik het
niet over fermionen dan nog kan een deeltje zich toch niet in twee kwantum toestanden tegelijkertijd bevinden?
Bij het ontstaan van een bose- einstein condensaat bijvoorbeeld betreft dit ook één enkele kwantum toestand. En de deeltjes die de condensaat vormen bevinden zich in onafhankelijk in de kwantumtoestanden
\(|0\rangle\) en
\(|1\rangle\). Voordat ik vragen krijg over 'waar dat ergens mee te maken heeft', dit benoem ik enkel om te zeggen dat het evengoed voor bosonen geldt.
Van Wikipedia verder:
"A mixture of quantum states is again a quantum state. Quantum states that cannot be written as a mixture of other states are called pure quantum states, while all other states are called mixed quantum states:
\({\displaystyle \rho _{\mathrm {pure} }=|\psi \rangle \langle \psi |}\)
\({\displaystyle \rho _{\mathrm {mixed} }=\sum p_{i}|\psi _{i}\rangle \langle \psi _{i}|,}\) "
Ik vat dat op als een combinatie van kwantumtoestanden die gezamenlijk weer één kwantum toestand beschrijven.
Dus, hoe zie jij dat dan?
En wat je hier zegt:
De uitspraak "een deeltje is op meerdere plekken tegelijk" is slordig, populair taalgebruik voor het begrip superpositie.
Ben ik het ook niet (helemaal) mee eens, maar dit hangt ook weer af van de interpretatie.
Iig kwantum superpositie is een fundamenteel principe van de kwantummechanica. Het stelt dat, net als golven in de klassieke natuurkunde, twee (of meer) kwantumtoestanden bij elkaar kunnen worden opgeteld ("superposed") en het resultaat zal een andere geldige kwantumtoestand zijn.
Dus2, hoe zie jij dit dan (dat een deeltje wel in twee kwantumtoestanden kan zijn)?
Ik weet dat jij ook niet zomaar wat zegt dus .. ikke niet begrijp!
@Xilvo
Nee, je meet in QM eigenlijk de "state vector" (*of ket) |ψ⟩ van een "pure state" wat volledig het statistische gedrag van een meting bepaald. Zoals bij een superpositie. Maar dat zijn eerder de uitzonderlijke gevallen en betekent niet dat de superposities als enkele toestand niet bestaan. (In klassieke mechanica neem je uiteraard wel superposities waar.)
Misschien voor anderen ook wat duidelijker/toegankelijker:
Er zijn twee zaken in kwantummechanica. Als je van een kwantummechanisch systeem exacte informatie hebt in welk kwantumtoestand het zich bevind bijv \ket0 of \ket1 (van bra-ketnotatie, dus
\(|0\rangle\) resp.
\(|1\rangle\))
of een superpositie daarvan, dan heet dat een "pure state". Dat is wat er uit de kwantumformules komen.
"Mixed states", is als je inexacte informatie hebt over een systeem. Je weet het gewoon niet. Net zoals in klassieke mechanica, kan je alleen een statistische inschatting maken van in welke toestand het systeem zou kunnen zijn. Mixed states kom je tegen als het te ingewikkeld is om exact een berekening te doen in welke exacte pure state een kwantumsysteem zit. Mixed states is een natuurkundige die met de handen zwaait en zegt "ik weet het niet zeker". Superpositie is de natuur die iets fundamenteels vreemds doet met een systeem. Een deeltje kan in een mixed state zitten van twee posities (a la de natuurkundige die zegt "ik weet het niet zeker maar ik denk met kans A in positie 1 en kans B in positie 2.). Dus een deeltje kan ook een "pure superposition" zijn in meerdere locaties.
Een kwantumdeeltje zit dus altijd puur in één kwantumtoestand (die een superpositie kan zijn van andere mogelijke kwantumtoestanden).
Hoe je dat dan interpreteert hangt af van welk smaak van kwantummechanica je leuk vindt. Kopenhagen zegt: het systeem zit in een superpositie, stel geen verdere vragen waar het deeltje is. Many-worlds zegt, het systeem zit in een superpositie, als je meet zal het heelal splitsen in een deel dat positie 1 en een deel dat positie 2 ziet.
* Waarbij de "
\({\displaystyle \psi }\)" kan worden vervangen door andere symbolen, letters, cijfers of zelfs woorden.
Dat is iig wat ik bedoelde.
.......................
Maar misschien ligt het wat subtieler en/of dieper en is het ook afhankelijk van wat er precies bedoeld wordt met "toestand".**
Maar hoe dan ook, de Schrödingervergelijking an sich vertelt wel echt dat het deeltje (foton, elektron of buckyball whatever) zich op verschillende plaatsen tegelijk bevindt (dat wil zeggen dat er verschillende posities bestaan met verschillende waarschijnlijkheidsamplitudes). Hoe je dat
interpreteert is een andere zaak (waar we eindeloos over zouden kunnen twisten), maar dat is wat de vergelijkingen zeggen.
**Iemand vertelde me gisteren het volgende:
"De toestand van een kwantumsysteem kan worden beschreven als een lineaire combinatie van eigentoestanden, die de basisvectoren vormen van waaruit de toestandsvector in de Hilbertruimte wordt geconstrueerd. Dus
afhankelijk van wat je bedoelt, zou je kunnen zeggen dat het deeltje in 2 (of meer) toestanden tegelijkertijd is met verschillende waarschijnlijkheidsamplitudes of je zou kunnen zeggen dat het deeltje een specifieke toestand heeft die wordt uitgedrukt als die lineaire combinatie. Beide uitspraken zijn waar, met een subtiel verschillende betekenis voor wat we een "toestand" noemen.
Als met "toestand" een eigentoestand bedoelt wordt, bevindt een deeltje zich (bijna) altijd in een lineaire combinatie van eigentoestanden. Maar als je het woord 'toestand' gebruikt om, nou, de huidige toestand van een deeltje te beschrijven, heeft het altijd een specifieke toestand."
Alleen begrijp ik dat zo snel niet (goed). Jij of iemand anders wel? (Zou mooi zijn.)