Hallo allemaal
Kan iemand in begrijpbare woorden uitleggen hoe je de DNA concentratie kan bepalen aan de hand van fluorescentie? Ik begrijp deze methode niet echt. Alvast bedankt!
Moderator: ArcherBarry
Ik weet niet waar deze wijsheid precies vandaan komt, maar DNA intercalators nemen zeker niet de plaats in van de baseparen. Ze schuiven er tussen. Daardoor verandert de fluorescentie: deze neemt bij bepaalde golflengtes toe of af, en dat kan gemeten worden (meestal meet je de toename bij een geschikte golflengte).Gast044 schreef: ↑ma 06 jun 2022, 20:42 Intercalerende stoffen zijn moleculen die gelijken op baseparen en hun plaats innemen in de DNA-helix.
Fluorescentiemicroscopie is iets heel anders. Ook gebaseerd op fluorescentie maar daarmee heb je de gelijkenis wel gehad. De topicstarter vraagt naar het bepalen van de DNA-concentratie. Dat gebeurt in een meetcel aan een oplossing waar DNA in zit en levert een kwantitatieve bepaling. Flurorescentiemicroscopie is handig voor het in beeld brengen van (onderdelen van) cellen en weefsel, maar is nauwelijks kwantitatief en je bepaalt er zeker geen concentratie DNA mee.Het betreft iig fluorescentiemicroscopie. Zie bijvoorbeeld:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fluores ... bridisatie
Maar er bestaan natuurlijk veel wetenschappelijke artikelen over.
In de tekst die je letterlijk (en zonder bronvermelding) overnam wordt met geen woord gerept over er tussen schuiven of wurmen. Hoe moet je "hun plaats" dan anders interpreteren dan als "de plaats van de baseparen"?Gast044 schreef: ↑di 07 jun 2022, 16:33 Die wijsheid (beter zou zijn definitie, nietwaar?) komt uit de begrippenlijst hier vandaan:
https://www.studeersnel.nl/nl/document/ ... ie/6239615
Er staat ook niet dat ze de plaats innemen van baseparen, maar hun plaats innemen in de DNA-helix, dat ze er idd tussen schuiven. (Ik wou eerst ook schrijven dat het zich als het ware tussen het DNA materiaal in wurmt, maar naja.)