Bij sommige LCD beeldschermen zie je een merkwaardig interferentiepatroon als je met een dunne zaklantaarn (of de 'zaklamp' van je telefoon) naar het scherm schijnt. Het patroon bestaat uit parallelle lijnen of concentrische cirkels, en het lijkt sterk op de Quetelet ringen die te zien zijn op stoffige spiegels en glasruiten. Quetelet ringen ontstaan doordat licht van een stofdeeltje interfereert met het licht van zijn spiegelbeeld.
Als je met een zaklantaarn naar een digibord (digitaal schoolbord met touchscreen) van het merk Prowise schijnt, en dan de zaklantaarn in rondjes om je oog of camera beweegt, draait het patroon mee, zonder voorkeursrichting. Als je de zaklantaarn zijwaarts naar je oog of de cameralens toe beweegt wordt de afstand tussen de interferentiemaxima groter, zie video (link). Maar het digibord is schoongeveegd, er zit geen stof op, dus een noodzakelijke element voor Quetelet ringen ontbreekt. Het patroon is opvallend zichtbaar als het beeldscherm donker is.
Ln is de positie van het spiegelbeeld van de zaklantaarn, C is een indicatie van de positie van het schaduwpunt van de camera. Boven - camera en lamp even ver van beeldscherm: interferentiepatroon bestaat uit rechte lijnen. Beneden - camera dichter bij het beeldscherm dan lamp: interferentiepatroon bestaat uit concentrische cirkels.
Hetzelfde interferentiepatroon zag ik bij twee laptops, Asus Vivobook Flip 14 en Lenovo Chromebook Ideapad Flex 5. Ook hier is het stof weggeveegd, zodat Quetelet ringen niet te verwachten zijn. Een bijzonderheid van beide laptops is dat ze een touchscreen hebben dat bestaat uit een gaas van dun metaaldraad, dat zich tussen de voorruit en de pixels bevindt (zie het andere topic, link). Zou het gaas de Quetelet ringen veroorzaken? Dat is onwaarschijnlijk, want het gaas zit achter de glasruit, en Quetelet ringen ontstaan alleen door stof voorop de ruit. Bovendien heeft het gaas twee sterke reflectierichtingen, terwijl dit interferentiepatroon, zoals blijkt uit de video, geen voorkeursrichting heeft. Het touchscreen van het digibord bestaat overigens niet uit gaas maar uit transparant indiumtinoxide, ITO.
Kortom, twee vragen:
1) is het terecht om het interferentiepatroon van deze LCD beeldschermen een Quetelet interferentiepatroon te noemen?
2) hoe ontstaat dit patroon bij deze beeldschermen?