De lichtsnelheid is iets dat een waarnemer kan meten. Je kunt volgens mij dus niet spreken over een snelheid van het licht tov de lichtbron. De waarnemer meet altijd dezelde snelheid c dus onafhankelijk van de snelheid van de lichtbron tov de waarnemer of tov een andere waarnemer. wat ik me wel eens afvraag is hoe de natuur dat voor elkaar krijgt, maar dat is een ander topic.tuander schreef: ↑vr 02 dec 2022, 14:37 Is het in de speciale relativiteitstheorie (SRT) zo dat de lichtsnelheid afhankelijk is van de snelheid van de waarnemer? (deze snelheid in relatie tot andere waarnemers) En dat de lichtsnelheid niet afhankelijk is van de snelheid van de lichtbron ten opzichte van de waarnemer?
bij nader inzien is het misschien geen ander topic, maar een manier om het onderwerp van dit topic wat aannemelijker te maken. Het is voor veel mensen tegen natuurlijk om te aanvaarden dat de lichtsnelheid voor alle waarnemers hetzelfde is.
Ik denk dat je dan nader moet omschrijven wat er dan misleidend aan is. Ik zeg ook niet dat afstand een absoluut begrip is maar samenhangt met de waarnemer. 2 waarnemers a en b die tov elkaar stilstaan op en afstand d= lengte(a,b) zoals zij die zelf op kunnen meten [1] betekent dat het licht daar een tijd lengte(a,b)/c over doet. maar 2 andere waarnemers a1 en b1 die stilstaan op een afstand d van elkaar maar tov a en b niet stilstaan meten precies hetzelfde dat het licht daar een tijd d/c over doet om van a1 naar b1 te komen. dus het is de afstand zoals de waarnemer dat opmeet waar de tijd uit volgt.
dan zeg je dus eigenlijk dat die pakketjes zich voortplanten met een snelheid c . maar c tov wat dan? je kunt een waarnemer mee laten vliegen met die lichtstraal met een snelheid van bv 0.999999c maar dan ziet die waarnemer de pakketjes nog steeds met een snelheid c tov zichzelf bewegen.
De zelfde vraag kan voor andere fundamentele zaken in ons universum worden gesteld.
Ik weet inderdaad dat je dat bedoelde, maar uit je uitleg leek het wellicht voor iemand zonder kennis ter zake dat afstand een absoluut begrip is en de lichtsnelheid een illusie is die daaruit volgt. Terwijl het eerder de lichtsnelheid is die een afstand vastlegt dan andersom.HansH schreef: ↑za 03 dec 2022, 07:26 Ik denk dat je dan nader moet omschrijven wat er dan misleidend aan is. Ik zeg ook niet dat afstand een absoluut begrip is maar samenhangt met de waarnemer. 2 waarnemers a en b die tov elkaar stilstaan op en afstand d= lengte(a,b) zoals zij die zelf op kunnen meten [1] betekent dat het licht daar een tijd lengte(a,b)/c over doet. maar 2 andere waarnemers a1 en b1 die stilstaan op een afstand d van elkaar maar tov a en b niet stilstaan meten precies hetzelfde dat het licht daar een tijd d/c over doet om van a1 naar b1 te komen. dus het is de afstand zoals de waarnemer dat opmeet waar de tijd uit volgt.
ik zeg dus niets over hoe a1 en b1 de afstand tussen a en b waarnemen.
Er is hier volgens mij niet echt een probleem. Snelheid is sowieso een relatief en symmetrisch begrip. Op het moment van het uitzenden van de puls meten zowel a als b tussen elkaar een relatieve snelheid 1/2 c. Maar zoals je zegt hangt de duur van het signaal volgens a en b af van de afstand tussen b en a in hun eigen ruststelsel. Deze afstand wordt niet getransformeerd, want ze wordt in beide gevallen gemeten in het eigen ruststelsel en zal gelijk zijn.HansH schreef: ↑za 03 dec 2022, 07:26 je zou je dan dus af kunnen vragen wat er gebeurt in dezelfde situatie als a een lichtflits uitzend naar b maar juist voor dat moment versnelt naar bijboorbeel 0.5c [2] en bij een snelheid 1/2c die flits uitzend (in het limiet geval dat die versnelling over een oneindig korte tijd zou plaatsvinden) dan is de afstand nog steeds gelijk aan d maar de onderlinge snelheid is 1/2c. de vraag is wat dan de tijd is zoals b die waarneemt. dat zou dan nog steeds dezelfde tijd moeten zijn als het alleen gaat om de afstand tussen a en b en niet om de snelheid tussen a en b. als ook de snelheid van a van belang zou zijn dan zou b in dat geval een andere tijd moeten meten.
Zo een model is de SRT.
Mede, maar niet alleen, door het experiment van Michelson een Morley. Waarna de SRT en de ART ontwikkeld zijn.
Je kunt de tijd terug laten lopen in de vergelijkingen van de SRT maar dat maakt de lichtsnelheid nog steeds niet afhankelijk van de waarnemer. Dat blijkt glashelder uit de vergelijkingen.tuander schreef: ↑zo 04 dec 2022, 21:58 Maar een gedachte waarmee ik flirtte is dat fotonen niet vooruit reizen in de tijd van lichtbron naar waarnemer, maar dat ze terug reizen in de tijd van waarnemer naar lichtbron. dat zou in theorie de mogelijkheid open houden dat de lichtsnelheid afhankelijk is van de snelheid van de waarnemer.
daar is de lichtsnelheid ook afhankelijk van de snelheid van de waarnemer zodang dat het verschil steeds dezelfde waarde heeft nl c
Het gaat inderdaad altijd op, ongeacht de richting of snelheid van de waarnemer.fretty schreef: ↑zo 17 sep 2023, 22:44 De lichtsnelheid zou logischerwijs altijd tov de waarnemer moeten zijn.
Het wordt gerekend in afstand en tijd. Als waarnemer zich met zeer hoge snelheid beweegd dan zou de tijd opgerekt (langzamer) worden en de lichtsnelheid in KM/sec dus gelijk moeten blijven voor de waarnemer.
Wat dan wel de vraag oproept als de waarnemer in dezelfde richting als het licht danwel in tegengestelde richting beweegt dit dan ook opgaat?