HansH schreef: ↑za 18 mar 2023, 12:28
...
maar is dat dan niet hetzelfde als bij de hond? daar wordt gezegd dat de hond van de wolf afstamt (=een groep mensen die zo'n 2000 generaties geleden uit Afrika emigreerden)
en toch heeft de wolf dan blijkbaar de kenmerken gehad die leidden tot al die hondenrassen die er nu zijn. Hoe kan dat dan? Ik zie dan eigenlijk niet zo het verschil tussen de “Out Of Africa” hypothese. en de afstamming van de hond van de wolf.
In 1956 is een soortgelijke vraag al gesteld aan antropologen door evolutionair bioloog J.B.S. Haldane: “Are the biological differences between human groups comparable with those between groups of domestic animals such as greyhounds and bulldogs…?” Volgens moleculair antropoloog Dunsworth gaat de vergelijking tussen mensen en hond gaat niet op omdat de verschillende hondenrassen genetisch meer van elkaar verschillen dan mensen onderling. Ongeveer 27% van de genetische verschillen tussen honden kan worden toegeschreven aan het ras, de rest van de verschillen komt van de variatie binnen een ras. Het genetische verschil tussen de menselijke bevolkingsgroepen (Afrika, Europa, Midden-Oosten, Centraal-Azië, Oost-Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika) is slechts 3,3 tot 4,7%. Het genetische verschil tussen ‘rassen' is dus 8 keer groter bij honden dan bij mensen.
De wolf (geslacht Canis, soort Canis lupus) is inderdaad de voorouder van de hond (geslacht Canis, soort Canis lupus, ondersoort Canis lupus familiaris) en een wolf en een hond kunnen samen vruchtbare nakomelingen voortbrengen, zodat ze, volgens het gangbare soortbegrip in de biologie, tot dezelfde soort kunnen worden gerekend. De rassen bij honden zijn echter bijna volledig ontstaan door kunstmatige selectie. Een hondenras is dan ook een groep honden met in uiterlijk en gedrag overeenkomstige eigenschappen, ontstaan doordat mensen selectief op deze kenmerken hebben gefokt. Dit is handelen tegen de natuurlijke accumulatie van genetische variatie binnen het ras. In het Engels spreekt men dan ook van 'dog breed', niet van 'race'.
De indeling van honden in rassen geeft aan dat er grote verschillen bestaan. Om mensen in te delen in rassen ondanks de weinige verschillen en het grote overlap in eigenschappen, gaat dat niet te ver? Er is ook geen strikte definitie van het woord ras. Het dichtst nabij is: 'een groep met een aantal gemeenschappelijke erfelijke, lichamelijke kenmerken'. In het Engels heeft 'race' twee onderscheiden betekenissen: t.w. 'an informal taxonomic classification within a species, generally within a sub-species' en 'classification of humans into groups based on physical traits, and/or social relations'. Hierbij slaat de eerste betekenis op ons idee van hondenras en de tweede op wat we in Nederland onder menselijke rassen verstaan.
Toch kunnen we mensen wel onderscheiden aan hand van afkomst. Een voorbeeld daarvan is de forensische wetenschap. Daar kan op basis van DNA-materiaal inmiddels een beeld van een verdachte worden opgesteld. Zo zijn bijvoorbeeld geslacht, oogkleur en de waarschijnlijke geografische afkomst uit iemands DNA af te lezen.
Lees verder (artikelen zijn in het Engels):
https://evolution-outreach.biomedcentra ... 019-0109-y
https://muse.jhu.edu/article/521604
https://www.degruyter.com/document/doi/ ... 36160/html
https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/662333
Contra principia negantem disputari non potest.