Bladerunner schreef: ↑zo 24 mar 2024, 17:51
Maarten1234 schreef: ↑zo 24 mar 2024, 17:34
Ja, ik denk inderdaad dat je ruimte zelf niet ziet krimpen, maar de afstand tussen jou en Proxima Centauri wordt korter, mocht je die kunnen meten.
Je snapt het nog steeds niet. Door tijd dilatatie wordt je minder ouder dan achterblijvers dus je bent voor jou gevoel korter aan het reizen geweest. Maar tegelijkertijd heb je nog steeds 4,3 lichtjaar afgelegd. Dat is helemaal niet korter geworden. Want nogmaals: lengtecontractie als gevolg van een hoge snelheid van de reiziger is niet van toepassing op de ruimte als zodanig. Dus zal Proxima Centauri niet plotseling vlak voor zijn neus staan en bij afremmen ineens weer een stuk verder.
Stel je voor dat een waarnemer zich in een ruimteschip bevindt dat met een snelheid van 0.99c (99% van de lichtsnelheid) naar Proxima Centauri reist, een ster die op ongeveer 4.3 lichtjaar van de aarde ligt, zoals je aangaf. Volgens de Speciale Relativiteitstheorie van Einstein zullen de afstanden zoals waargenomen door deze waarnemer onderworpen zijn aan het fenomeen van lengtecontractie.
Lengtecontractie
Wanneer het ruimteschip zich met een hoge snelheid beweegt, wordt de afstand tussen het ruimteschip en Proxima Centauri korter dan wat een waarnemer in rust zou meten. Deze contractie wordt berekend met de volgende formule:
Lengtecontractieformule:
L = L_0 * vierkantswortel van (1 - (v^2 / c^2))
L: De gecontracteerde lengte, zoals waargenomen door de bewegende waarnemer.
L_0: De oorspronkelijke lengte (de afstand in rust, 4.3 lichtjaren in dit geval).
v: De snelheid van het ruimteschip (0.99c in dit voorbeeld).
c: De lichtsnelheid.
Uitrekkende Afstand bij Vertraging
Wanneer het ruimteschip begint te vertragen, neemt de snelheid v af, wat resulteert in een afname van lengtecontractie. Dit betekent dat de waargenomen afstand tussen het ruimteschip en Proxima Centauri zich "uitrekt" naar een waarde die dichter bij de oorspronkelijke 4.3 lichtjaren ligt. De formule voor lengtecontractie blijft hetzelfde, maar je vervangt v door de nieuwe, lagere snelheid na vertraging.
Bijvoorbeeld, als het ruimteschip vertraagt tot 0.5c, gebruik je de oorspronkelijke formule met de nieuwe waarde van v:
L_nieuw = L_0 * vierkntswrtl van(1 - (v_nieuw^2 / c^2))
L_nieuw: De nieuwe gecontracteerde lengte bij de lagere snelheid.
v_nieuw: De nieuwe snelheid van het ruimteschip na vertraging (0.5c in dit hypothetische voorbeeld).
Dit proces illustreert hoe de waargenomen afstand verandert afhankelijk van de snelheid van het ruimteschip ten opzichte van de referentiepunten, in dit geval, de afstand tot Proxima Centauri.