Verminderde massa, in de natuurkunde en astronomie, waarde van een hypothetische massa geïntroduceerd om de wiskundige beschrijving van beweging in een trillend of roterend systeem met twee lichamen te vereenvoudigen. De bewegingsvergelijkingen van twee op elkaar inwerkende lichamen kunnen worden teruggebracht tot één enkele vergelijking die de beweging beschrijft van het ene lichaam in een referentieframe gecentreerd in het andere lichaam. Het bewegende lichaam gedraagt zich dan alsof zijn massa het product is van de twee massa's gedeeld door hun som. Die hoeveelheid wordt de gereduceerde massa μ genoemd.
beste ukster, alvast bedankt.
nu heb ik een amerikaans boek over quantum fysica.
daarin staat dat (mu.v^2)/r = (Z. e^2)/r^2
Dit vindt ik vreemd.
waar is die faktor 1/(4.pi. e(0)) gebleven?
uw bericht is juist, maar in het amerikaanse boek stellen ze dat bij een waterstof atoom de centripetale kracht (mu.v^2/r)
gelijk is aan de coulombkracht waarmee de positieve kern aan het elektron trekt . Dus voor Z=1 geldt dat de centripetale kracht ,die op het elektron werkt, wordt gelijk gesteld aan de elektrische kracht die op het elektron werkt.
In het boek""Modern Physics and quantum mechanics"" van Elmer. E. Anderson Ph.D Chairman, Department of Physics, Clarkson College of Technology Potsdam, New York.
DE postulaten van Bohr
1 The coulomb force on a planetary electron provides the centripetal acceleration required for a dynamically stable circular orbit.
Er is mij
iets niet duidelijk
Ik heb deBINAS 6 de editie . 20 Spectraalplaat
3. Emissie spectra van waterstofatoom (H)
de lijnen van links naar rechts
lambda=656 nm
lambda=486 nm
lambda=434 nm
lambda=410 nm
Het valt mij op dat deze fotonen worden uitgestoten als een elektron van een schil met n is groter dan 2 terugvalt naar de schil met N=2 (de L schil). De Balmerserie
Warom laat je het elektron niet terugvallen naar N=1 ( de grondtoestand)??
Als een elektron van een hoger niveau (bijvoorbeeld n > 2) direct naar de grondtoestand (n = 1) zou vallen, zou het een foton met een veel hogere energie moeten uitzenden. Deze overgangen vertegenwoordigen in feite ultraviolette straling, die buiten het bereik van de Balmer-serie valt. In de Balmer-serie zijn de overgangen naar n = 2 degenen die in het zichtbare deel van het elektromagnetische spectrum vallen, wat betekent dat ze golflengten hebben die waarneembaar zijn voor het menselijk oog.
Kortom, elektronen kunnen terugvallen naar verschillende energieniveaus, maar de specifieke overgangen die de Balmer-serie vormen, hebben te maken met de energieverschillen tussen de hogere energieniveaus (bijvoorbeeld n > 2) en de eerste aangeslagen toestand (n = 2), wat resulteert in fotonen met golflengten in het zichtbare deel van het spectrum.
hartelijk dank ukster.
In het boek:Natuurkunde voor het hoger laboratoriumonderwijs 4 ""atoom-en kernfysica"" van schrijver R.J. Flink staat in 4.3 ( lijnenspectrum van waterstofatoom de tekst:
Hierbij ligt de Lyman -serie in het uiterste ultraviolet , het zogenaamde vacuum-ultraviolet, omdat straling van deze korte golflengten door de lucht geabsorbeert wordt. de Balmer-serie ligt in het ultraviolette en zichtbare spectraalgedeelte .